Behov for mere dialog på hospitalsbyggeri i Herlev

25. aug 2017 | Nyheder | Orga­ni­sering | Sikker­hed og miljø
Der er fortsat noget at justere med hensyn til faglig opfølgning. Det viste et besøg af byggefagene på Region Hovedstadens prestigebyggeri på Herlev Hospital.

Et spansk elektrikerfirma uden lovpligtig registrering i det såkaldte RUT-register og uden overenskomst. Det var, hvad der mødte faglig organisator fra Dansk El-Forbund i København, Hans Melvig, da han sammen med kolleger fra Byggefagenes Samvirke var på besøg på Region Hovedstadens store byggeplads på Herlev Hospital torsdag formiddag.

- Jeg har mødt firmaet midt i juli og påtalt over for byggeledelsen, at der går et firma på pladsen, som ikke er registreret i Register for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Da jeg ville følge op en måned senere, fik jeg ikke lov at gå rundt på pladsen. I går kunne jeg så konstatere, at firmaet fortsat ikke er RUT-registreret, men stadig er på pladsen, siger Hans Melvig til bygsam.dk.

Elektrikernes fagforening kunne også konstatere, der heller ikke var overenskomst med firmaet, Portillo Grupo fra Madrid. Det har modtaget et overenskomsttilbud.

Projektdirektør Connie Barfod i Region Hovedstaden siger, at hun på baggrund af besøget torsdag, har taget fat i firmaet og givet dem fem dage til at få bragt forholdene i orden.

- Det er naturligvis ikke i orden, der skal være styr på det her. Vi har et fælles mål med BAT-kartellet om at få en aftale på plads, der indeholder, at der ikke må være social dumping på pladserne, at der skal registreres osv.

- Vi må hjælpe hinanden, og vi er afhængige af hinanden. Derfor har vi også givet adgang til alle regionens byggepladser, naturligvis på sikkerhedsmæssigt forsvarlige vilkår. Vi forpligter os så til at agere på, hvad der findes. Det har de her folk en finere næse for end os, siger Conie Barfod.

Aftalen ligger til underskrift og direktøren udtrykket et håb om, at den skal underskrives på et møde den 5. september mellem parterne.

På vej, men ikke i mål

Formanden for organisationsudvalget i Byggefagenes Samvirke, Carsten B. Hansen, fortæller, at besøget var en opfølgning af et tidligere kontrolbesøg. Han siger om gårsdagens oplevelser, at man denne gang havde fået en nemmere adgang til at komme ind på pladsen, hvilket var positivt.

- Vi har været i dialog med pladsen, og det har hjulpet noget. Men vi er ikke helt tilfredse, for vi er en lille smule låst i forhold til at finde de problemer, som vi som faglige organisationer skal ud for at undersøge på en plads. Vi blev fulgt rundt af en sikkerhedskoordinator.

Hvad betyder det?

- At vi ikke har en lige og naturlig adgang til byggepladsen og til alle, der går der hele vejen ned igennem byggekæden. Vi ved, at på store pladser kan vi ikke altid kom og gå ind bare sådan. De kontroller, der er, er jo iværksat af hensyn til sikkerheden.

- Men vi skal have gang i en dialog med byggeledelsen. Udviklingen fra, at vi ikke kunne få adgang og så til nu, hvor vi kan, er positiv. Men vi er ikke helt i mål.

Carsten B. Hanen fortæller, at regionen har nogle regler nedfældet i et dokument om sikring af sikkerheds- og faglige forhold på deres byggepladser.

- Der er så noget med fortolkningen af disse regler. Vi kan ikke have en situation, hvor det er usikkert, hvilke faglige problemer, vi kan løse, siger Carsten B. Hansen, som ser frem til en dialog om at få afdækket en række firmaers overenskomstmæssige forhold. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk