Byggeformand: Danskerne skal træffe et valg

12. mar 2015 | Politik og samfund | Debat og kom­men­tar
PRESSEMEDDELELSE: Det er ikke en grundlæggende menneskerettighed, at danskerne skal have polske håndværkere til 40 – 50 kr. i timen eller en flybillet til 300 kr.

Yderligere kommentarer: Per Olsen, formand Byggefagenes Samvirke, København, tlf. 4045 6369 - pgo@def.dk

Globaliseringens velsignelser og arbejdskraftens fri bevægelighed kan sikre både billige håndværkere og flybilletter, hvis vi accepterer grov underbetaling og udnyttelse af andre mennesker.

Grundlæggende så handler social dumpning om, at vi alle sammen skal træffe et bevist valg. Vælger du polske håndværkere til 40 - 50 kr. i timen, flybilletter til 200 - 300 kr. stykket, ja så har du også truffet et bevidst valg, om at andre mennesker skal arbejde under forhold, som du ikke selv ønsker at arbejde under.

De fleste går vel rundt og tænkter, at social dumpning er noget med rengøring og håndværkere. At det nu også rammer piloter og stewardesser havde de færreste gættet på for blot nogle få år siden. I princippet kan alle job jo enten flyttes ud, eller der kan importeres billig arbejdskraft til hvilken som helst opgave. Spørgsmålet er, om det er det, vi ønsker?

Hvad er det næste jobområde, der bliver udfordret? Bliver det journalister, revisorer, HK-personale eller måske hospitals- og plejesektoren. Ingen kan jo i princippet føle sig sikker, der kan som bekendt tjenes penge på alt.

At superliberalisterne og visse investeringsfonde ønsker, at vi skal konkurrere på løndumping og udflytning af arbejdspladser er velkendt. Spørgsmålet er, hvad vi andre ønsker. Valget er dit, men husk, at andre en dag skal vælge, om også dit job skal social dumpes. Så hvad vælger du?

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk