Byggeopråb til Nordisk Råd

31. okt 2019 | Nyheder | Politik og samfund | Inter­na­tionalt
Byggefagforeninger fra Danmark, Norge og Sverige efterlyser handling fra politikerne imod mafia og kriminalitet i byggebranchen.

I bliver nødt til at tage dette alvorligt og gøre noget, så der kan sættes en stopper for den kriminalitet, der foregår over grænserne mellem de nordiske lande inden for byggebrachen.

Det var budskabet, da byggefagforeninger fra Danmark, Norge og Sverige tirsdag den 29. oktober tog opstilling uden for den svenske Riksdag i Stockholm. Her blev der delt materialer og opråb ud til politikerne fra de nordiske lande, da se samledes til møde i Nordisk Råd.

I den kolde blæst stod deltagerne i grønne signalveste og forsøgte - trods en ihærdig indsats fra det svenske politi for at få flyttet manifestationen så langt væk fra indgangene 'af sikkerhedsgrunde' - at nå politikerne.

Det lykkedes at få deltagere fra de politiske partier til venstre ud på gaden og få en snak med dem om det oplæg, byggefagene i Stockholm, Malmø, Göteborg, Oslo og København har udarbejdet.

- Selv om vi ikke fik adgang til at præsenterer vores sag inden for, så har vi fået en fod i døren og skabt en første markering, som vi bygger videre på, sagde Jonas Sjöberg, formand for Byggnads Skåne.

Aktionen er det andet skridt for at få opmærksomheden rettet ind mod de problemer, som lever i skyggen af det organiserede arbejdsmarked og 'den nordiske model'. I oktober 2018 var fagforeningerne også samlet, dengang i Oslo, for at lære af hinandens erfaringer, og her besluttede man at styrke samarbejdet og gøre samlingen i Nordiske Råd i Stockholm til næste skridt.

Freddy Ridderhaugen fra Byggefagenes Samvirkes miljøudvalg deltog i aktionen. Han sammenfatter sitationen således:

- Vi har sammen med politikerne en fælles interesse i at få gjort noget ved denne tilstand: vi som fagforeninger ønsker at få bremset kriminalitetens betydning for indsatsen mod social dumping og sikre vores faglige forhold. Og politikernes interesser er at få stoppet det dræn i skattekassen, som de kriminelle står bag.

Også de nordiske elektrikerfagforeninger i hovedstaderne har kaldt på politikerne. I en udtalelse fra deres seneste møde i København hedder det blandt andet:

"Det er vores erfaring, at denne kriminalitet, som vi møder sommenneskehandel, trusler, tvang, migbrug af offentlige kasser og lignende, koster virkelig mange skattepenge for samfundet. Arbejdslivskriminalitet bidrager også til social dumping og udhuler vores faglige aftaler." (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk