Dagbøder til RUT-fuskere

1. mar 2018 | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Politik og samfund
Lovforslag på vej om indgreb mod firmaer, som ikke regisrerer sig i register for udenlandske firmaer på job i Danmark.

Et lovforslag er på vej gennem Folketinget fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Det pålægger udenlandske firmaer, som er på opgave i Danmark, straks at indskrive sig med alle ønskede oplysninger i det såkaldte RUT-register. Sker det ikke, kan Arbejdstilsynet pålægge firmaet dagbøder.

Forslaget er kommet på dagsordenen, efter at Byggefagenes Samvirke har rejst problemstillingen over for politikerne. Der er nemlig fundet eksempler på en firmafidus, hvorved firmaet kun har betalt bøden 1 gang, også selv om det er fortsat med at bygge på andre pladser uden fornyet indskrivning. Dette smuthul har kunnet lade sig gøre at krybe igennem, fordi den administrative praksis, som Arbejdstilsynet har fulgt hidtil, har været, at man betragtede den 1. bøde som dækkende for efterfølgende manglende registreringer.

I efteråret fremførte samvirket så over for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at denne måde at handle på, undergraver både RUT-reglerne og lovgivningens hensigt. Dertil kommer, at det er krænkede for retsfølelsen, når et firma på den måde omgår reglerne.

Nu har beskæftigelsesministeren taget problemstillingen op og fremlagt et lovforslag, der indskærper kravet om registrering på alle pladser, hvor udenlandske firmaer arbejder. Ligeledes skærpes bødekravet, således at Arbejdstilsynet kan udstrede dagbøder.

Det er ifølge formand for Byggefagenes Samvirke, John Ekebjærg-Jakobsen, glædeligt og går i den rigtige retning. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk