Dagpengenervøsitet blandt byggefag

1. okt 2015 | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Politik og samfund
Den nye dagpengemodel, som Dagpengekommissionen barsler med den 19. oktober, sender nervøse trækninger gennem byggefagforeningerne. De bakker op om det faglige dagpengemøde den 20. oktober.

Fagligt topmøde 20. oktober, kl. 16

En bred kreds af fagforeninger har indkaldt til fagligt topmøde tirsdag den 20. oktober kl. 16 i Nyropsgade 25, kælderen. Her lægger man op til en debat om det udspil, som dagen forinden er blevet præsenteret fra Dagpengekommissionen.

Se mere på: www.dagpengeforalle.dk, hvor der også kan ske tilmelding til mødet.

En undersøgelse blandt medlemmerne af 3F Bygge, Jord og Miljøarbejdernes Fagforenings medlemmer viser udbredt bekymring for den måde dagpengene fremover kommer til at fungere på, når Dagpengekommissionen fremlægger sit forslag i midten af oktober.

Det siger formand for BJMF, Claus Westergreen i en pressemeddelelse.

- Vores medlemmer skriger på en løsning på problemerne med genoptjening af dagpengeretten, og jeg er enig med dem. Det giver ingen mening, at det i dag er sådan, at en arbejdsløs 3F’er, der får en deltidsstilling i et halvt år, ikke sparer op til én eneste dags dagpenge.

Baggrunden er en større undersøgelse blandt 3Fs medlemmer. 22.850 har deltaget, og i Claus Westergreens fagforening viser tallene, at 71 procent af hans medlemssvar bekymrer sig om at få en bedre ordning på genoptjeningen af dagpengene. Det skal være mere fleksible regler, alt arbejde skal give ret til en ny dagpengeperiode, også kortvarig beskæftigelse, og længden af en ny dagpengeperiode skal afhænge af, hvor meget arbejde man har haft.

- Det er sund fornuft med fleksible genoptjeningsregler, og det er mig fuldstændig ubegribeligt, at landets finansminister allerede har været ude i medierne og skyde ideen om fleksibles genoptjeningsregler ned, udtaler Claus Westergreen.

Ingen byttehandler, tak

Rør- og blikformand Bjarne G. Petersen er i det netop udkomne nummer af medlemsbladet Utætheden inden på samme emne i sin leder. Han længer kraftigt ud efter det princip, som Dagpengekommissionen arbejder efter, nemlig at en ny ordning ikke må koste mere, end den gamle har gjort.

”Når et nyt dagpengesystem ikke må blive dyrere end det gamle, skal forbedringer et stem i systemet modsvares af forringelser et andet sted,” skriver han og efterlyser, at en samlet fagbevægelse gør det til sin opgave at få politikerne gjort forståeligt, ”at det, vi vil have, ikke er en omgang bytte-bytte-købmand, men et dagpengesystem, der sikrer arbejdsløse mod økonomisk ruin og samfundsmæssigt marginalisering.” (mbp)

Læs mere om det faglige topmøde på: www.dagpengeforalle.dk

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk