Dansk-polsk indsats mod ’postkassefirmaer’

9. apr 2015 | Nyheder | Øst­mi­granter | Inter­na­tionalt
Aftale mellem Danmark og Polen om at koordinere og udveksle oplysninger om udstationerede firmaer på job i Danmark er faldet på plads, oplyser beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen.

Halvandet år efter, at regeringen og de borgerlige partiet i december 2013 blev enige om i finansloven at sætte gang i et grænseoverskridende myndighedssamarbejde mellem Danmark og de lande, hvorfra der kommer mange firmaer hertil, er en aftale nu faldet på plads.

Det fortæller beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til dagbladet BT. Han har netop været på ministervisit i Polen, og det er med de polske myndigheder, at aftalen er indgået.

- Jeg har været nede og lave en aftale med min polske kollega, som i bund og grund handler om, at vi vil fortsætte kampen mod social dumping i Danmark. De polakker, der kommer til Danmark og er her på ordentlige, normale vilkår, skal være velkomne, men vi skal sikre os, at de ikke udsættes for social dumping, siger ministeren til avisen.

Baggrunden for aftalen er, at der i en række tilfælde har været tvivl om, hvorvidt de udstationerende virksomheder har anden virksomhed i hjemlandet end at tømme en postkasse. Det skal de nemlig efter EU's regler have for at kunne udstationere en del af deres aktivitet til f.eks. Danmark. Men fagbevægelsen har i adskillige situationer opdaget, at det kun er proforma, at de har virksomhed i hjemlandet.

Ministeren forklarer, at man har nedsat en arbejdsgruppe på embedsmandsplan, som skal holde øje med, om firmaerne faktisk er aktive hjemme.

- Er der en polsk virksomhed i Danmark, så kan vi bedre få konstateret, om det virkelig er en virksomhed, hvilke forhold den skal arbejde under, og hvor den skal betale skat, forklarer Henrik Dam Kristensen.

Aftaler af lignende karakter er på vej med andre lande, oplyser ministeren. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk