Dumping-hul i RUT-register op i Folketinget

11. okt 2017 | Nyheder | Politik og samfund | Migranter
Et polsk-dansk el-firma, som nægter at følger regler for registrering, når det er på job i Danmark, tages nu op i Folketinget og over for regeringen.

Senest fredag i sidste uge kunne en pladskontrol i København af folk fra Byggefagenes Samvirke og Dansk El-forbunds afdeling konstatere, at det polske baserede el-firma BIC Electric, der nu har en opgave ikke har registreret sig i det såkaldte RUT-register. Det skal de ellers gøre, når de har opgaver i Danmark.

Denne seneste sag med overtrædelse af den lovgivning, som udenlandske firmaer i Danmark er underlagt, kommer på toppen af en alenlang oplistning af BICs manglende registreringer på en anden byggeplads i København, nemlig hotel Steel House i Dansk Metals gamle hovedkvarter i Nyropsgade i centrum af København.

Byggefagene har nemlig her siden først på året 2017 mødt BIC Electric talrige gange. Da firmaet første gang blev kontaktet på Steel House-pladsen, førte det til en anmeldelse til Arbejdstilsynet for manglende registrering. Efterfølgende blev der udstedt en bøde på 10.000 kr. Siden har pladsbesøg på pladsbesøg vist, at firmaet dette til trods ikke registrerede sig i RUT.

Det har Byggefagenes Samvirke opgjort i et udredningsnotat, som i dag blev præsenteret i Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Foretræde i Folketinget

I udredningen forklares det, at Arbejdstilsynet har oplyst over for Byggefagenes Samvirke, at man ikke har praksis for at forfølge fortsat manglende registrering med skærpede bøder, heller ikke selv om lovbruddet fortsætter efter første bøde.

”Hvis det er samme virksomhed på samme plads, med samme opgave, og der ikke er sket registrering i RUT efter udstedelse af den administrative bøde, betragter Arbejdstilsynet det efter de generelle strafferetlige principper, som en fortsat overtrædelse, og der udstedes ikke en ny bøde”.

- Vi er ikke jurister, siger formand for Byggefagenes Samvirke, John Ekebjærg-Jakobsen, så om der er et hul i lovgivningen eller et hul i fortolkningen af lovgivningen, ved vi ikke. Men det støder vores almindelige retsfølelse og skaber ulige vilkår.

I slutningen af august mødte byggefagenes pladskontrol firmaet på to pladser i Carlsberg Byen. Heller ikke på disse pladser var BIC registreret, hvilket ført til nye anmeldelser til Arbejdstilsynet, som derefter oplyste, at sagen var oversendt til politiet.

Og senest i fredags kunne kontrollanterne så konstatere, at BIC på endny ny plads i samme kvarter fortsat ikke var registreret.

BIC har udført arbejde over hele landet for både private og for offentlige myndigheder, herunder Århus Ret, Slagelse Sygehus og Herlev Hospital.

Beskæftigelsesudvalget rejser nu sagen over for beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). (mbp)

Danske myndigheder rent til grin - artikel med interview med John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Byggefagenes Samvirke

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk