Elektrikerne i lønfremgang

28. nov 2016 | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Øst­mi­granter
Manglen på uddannede el-folk, mens der er blus på byggekedlerne, giver sig udtryk i to ting: dels lønfremgang og dels tilgang af udenlandske elektrikere.

Der bygges på livet løs i både det offentlige og private. Nye institutioner og private forbedringer er på dagsordenen mens byggekrisen rinder ud. Det ses ikke bare på antallet af byggekraner og firmabiler på villavejene. Også i lønstatistikken afspejler det sig.

Stigning på lønnen

Elektrikerne i København kan ifølge en oversigt for 4. kvartal i år notere sig, at svendene har forhandlet sig til en gennemsnitlig timeløn på 211,29 kr. Går man i detaljer, så viser industrien sig at kunne mønstre 213,51 kr., installationsbranchen 210,59 kr. og hos det offentlige er der 208,85 kr. at hente i gennemsnit.

Det fremgår af en artikel i det kommende nummer af københavner-elektrikernes fagblad Lysstyrke, som er lige på trapperne.

Holder på folk med lønnen

Her siger formand for fagforeningen, Lars Bæk:

- Det mønster, vi kan se, er, at firmaerne er villige til at betale noget mere for at få fat på folkene. Det skyldes, at der er fuld gang i hjulene for tiden.

Især installationen har oplevet et kraftigt opsving. Her er timelønnen ifølge de indsamlede tal fra klubberne på 12.29 kr. i timen.

- Ved at give noget på månedslønnen, holder man på folk, siger Lars Bæk.

Mangel øger efterspørgsel

Den anden side af billedet er, at netop fordi der er mangel på fagudlærte elektrikere, er der efterspørgsel efter arbejdskraften i udlandet. Det kan elektrikerne også godt mærke. I det samme nummer af bladet fortælles der om en sag, der drejer sig om en gruppe rumænske og italienske elektrikere hos en underentreprenør på Metroen.

Fup med løn

Her der der blevet fuppet med lønningerne i ca. otte måneder. Og det italienske firma er nu blevet smidt ud af pladsen, de ansatte sendt hjem med kun upræcise løfter om at komme tilbage.

Og det er ikke det eneste sted, at byggebølgen skyller udenlandske kolleger i land uden ’vådt eller tørt’.

Fagforeningen har nu rejst sagen og kræver 3,1 millioner kr. i løn og bod. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk