Faglig dagpengeuro over hele landet

20. okt 2015 | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Politik og samfund
Et bredt fagligt stormøde for tillidsfolk fra alle del af landet viste dyb utilfredshed med både dagpengekommissionens udspil og de faglige toplederes signaler.

Over 200 faglige tillidsfolk fyldte tirsdag eftermiddag den store sal i Arbejdermuseet i København for at give udtryk for deres utilfredshed med det udspil, som Dagpengekommissionen fremlagde dagen forinden.

Under fanerne i det gamle Arbejdernes forsamlingsbygning – det nuværende Arbejdermuseum – lagde omkring 230 faglige tillidsfolk i dag stemmer og øre til en debat om det udspil fra dagpengekommissionen, som blev præsenteret mandag.

Frustrationerne fik frit løb over den nuværende dagpengesituation med tusindvis af mennesker, der har mistet retten til dagpenge i den senere år. Og der blev ligeledes taget afstand fra udsigterne til at den løsning, som blev præsenteret fra kommissionen til politikerne.

Som en af deltagerne i debatten udtrykte det bramfri vendinger: Vi vil hverken betale helt eller halvt for deres lort.

Indledningsvis fik direktør i tænketanken Cevea, Kristian Weise, ordet til at trække rammerne for, hvorfor der overhovedet er brug for et dagpengesystem op. Han påpegede, at netop muligheden for at sikre sig modledighed er et vigtig for at skabet udvikling, da et et velfungerende dagpengesystem skaber tryghed. Han undrede sig også over, at det skulle være så vanskeligt at finde pengene til at lukke det ’hul’ på 600 mio. kr., som mangler.

- Vi har offentlige udgifter på 1.000 mia. kr., de 600 mio. , de forhandler om, svarer til 1 promille, påpegede han.

Forman for FOA, Dennis Kristensen, var også skarp i sin kritik af dagpengeudspillet, som han kaldte for et skidt-og-kanel-udspil. Han slog især på forslaget om indførelse af otte karensdagene og beskæringer for nyuddannede.

Efter disse oplæg blev der knappet op for en debat fra salen, og fra alle hjørner af landet lød det, at dette simpelthen ikke er godt nok. Udsigten til at der bliver lavet et politisk forlig – måske allerede inden starten på LO-kongressen på søndag – fik tændt yderligere op under debatten og, hvad der bør gøres ude i lokalafdelingerne, både i forhold til de arbejdsløse og over for folketingspolitikerne i de lokale valgkredse. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk