Faglige må sikre kædeansvar ved OK2014

10. dec 2013 | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Debat og kom­men­tar
Stilladsklubbens formand kalder til faglig mobilisering blandt kolleger før ok-forhandlingerne begynder.

Det bliver de fagligt aktive, der - som her ved OK-forhandlingerne i 2012 - skal sørge for, at kædeansvar og bekæmpelse af social dumping holdes fast på dagsordenen ved overenskomstforhandlingerne, mener stilladsklubformand John E. Jakobsen.

Ærgrelse over, at finansloven ikke sikrede kædeansvar i offentlige udbud og andre redskaber til bekæmpelse af social dumping, skal vendes til en større indsats ved næste års forhandlinger om overenskomsterne i 2014.

Det mener formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub, John Ekebjærg-Jakobsen, som i en faglig kommentar i Dagbladet Arbejderen mener, at ”der er brug for fremadrettet fokus på social dumping”.

Og han fortsætter:

”Regeringen ville kun skrive kædeansvar og kampen mod social dumping ind i finanslov-aftalen, hvis følgende blev skrevet med: ’anvendelse af arbejdsklausuler skal være i overensstemmelse med EU-retten’”.

Han undrer sig over, at det var et krav, som skulle gøres til en betingelse for at få en aftale igennem. For, som han påpeger, gjorde finansminister Bjarne Corydon allerede tilbage i november det klart, at der ikke er noget i EU-retten, der forhindrer et kædeansvar. I samme spor ligger kommunerne København og Gentofte, som begge har vedtaget sociale klausuler i kommunale byggerier og har fået undersøgt lovligheden af sådanne vilkår.

Fra faglige ledere har det været understreget, at ”forliget om finansloven (mellem regeringen og de borgerlige, red.) gør, at det er sværere at kæmpe for kædeansvar”.

Men sådan behøver det ikke at gå, påpeger stilladsformanden:

”I 1998 troede kun få på et nej (til overenskomstforliget, red.), men kombinationen af vrede kolleger og aktive tillidsfolk og nogle arrogante arbejdsgivere gjorde, at folk stemte nej, kæmpede i to uger og vandt den 6. ferieuge”.

Skal bekæmpelse af social dumping med blandt andet kædeansvar blive til noget, kræver det, at ”aktive arbejdspladser, tillidsfolk og brancheklubber skal i centrum, så kollegerne kan mærke, at det nytter at kæmpe”, konkluderer han. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk