Har LO-Harald spist små blå søm?

20. mar 2014 | Nyheder | Politik og samfund | Debat og kom­men­tar
Byggefagsformand går i rette med Harald Børsting og hans syn på arbejdsklausuler og kædeansvar i kommuner og regioner.

I Berlingske den 20. marts vender LO-formand Harald Børsting sig imod indførelse af arbejdsklausuler og kædeansvar gennem et forlig mellem regeringen og Enhedslisten. Det vil være imod 'den danske model' og det kommunale selvstyre, mener han. Formand for Byggefagenes Samvirke, Per Olsen, køber ikke synspunktet og kritiserer i dette indlæg Børstings synspunkter.

LO’s hjemmeside prydes af formanden Harald Børstings udtalelser om social dumping. Han siger ganske rigtigt: Vores medlemmer mærker konsekvenserne af den sociale dumping. Derfor er det afgørende, at vi igen har taget vigtige skridt i kampen mod social dumping.

Helt enig. Så meget større er forundringen over, at Harald føler sig kaldet til at gå imod et forslag om, at kommuner og regioner skal pålægges at indføre arbejdsklausuler og kædeansvar mod netop ’konsekvenserne af social dumping’.

Haralds modstand begrundes med, at det vil gribe ind i det kommunale selvstyre og være ude af trit med ’den danske model’. Det er en næsten rørende bekymring for dette selvstyre. Nu forventer jeg så at se Harald i et åbent opgør med angrebet på dette selvstyre i sagen om anlægsloftet og kommunernes ret til at bygge for egne penge!

Med hensyn til argumentet om utrit mellem den danske model og klausulerne, er der bare at sige: hvis kommunerne ikke selv kan se fornuften i den vej, som f.eks. overborgmester Frank Jensen (S) i København er slået ind på med krav om arbejdsklausuler og kædeansvar, så skal der åbenbart mere til for at sikre, at skattekroner ikke bruges til at undergrave ’den danske model’ og velfærden. Hvis lovgivning – om nødvendigt sammen med Enhedslisten – kan sikre dette, så er det bare at slå sømmet i, Harald, og ikke krybe i skjul bag floskler om selvstyre og utrit.

Per Olsen, formand
Byggenes Samvirke

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk