Katastrofalt tab af erfaring i Arbejdstilsynet

8. feb 2017 | Nyheder | Sikker­hed og miljø
Sikkerhedsformand i byggefagene frygter konsekvenserne på de vanskelige pladser.

Med den masseflugt af ansatte fra Arbejdstilsynet, som avisen.dk har fået tal for, er der alvorlig bekymring hos formanden for miljø- og sikkerhedsudvalget i Byggefagenes Samvirke, Freddy Ridderhaugen, for konsekvenserne på byggepladserne fremover.

- Byggeriet er i arbejdsmiljøsammenhæng noget specielt. Der er tale om arbejdspladser, der hele tiden flytter sig og ændres i takt med byggeriets udvikling. Det vil helt sikkert få konsekvenser for det arbejdsmiljøarbejde, der er på sådanne pladser, at erfaring tabes på grund af, at nøglemedarbejdere i Arbejdstilsynet med specialviden ikke er der længere, siger Freddy Ridderhaugen til bygsam.dk.

Freddy Ridderhaugen, sikkerhedsformand i Byggefagenes Samvirke

Avisen.dk har på baggrund af en opgørelse fra Arbejdstilsynet beskrevet, at 100 tilsynsførende de seneste tre år har forladt deres stillinger. I 2014 gik 32, i 2015 var det 31 og i 2016 forlod 37 Arbejdstilsynet. I samme periode er der gennemført besparelser, fyring af 60 medarbejdere, hvoraf de 30 var tilsynsførende. Ydermere er der lagt nye arbejdsgange.

Det er planen, at ansætte nye tilsynsførende, så man alt i alt kommer op på 265. Inden masseflugten og nedskæringerne var der 400 tilsynsførende.

Til avisen siger sekretariatschef i tilsynet, Claus Skovhøj Olsen:

- Den forholdsvis lille stigning (fra 2014 til 2016, red.) er ikke i sig selv alarmerende, men det er altid noget, vi følger tæt, for vi vil selvfølgelig gerne beholde vores gode medarbejdere. Samtidig med at det jo også er naturligt, at der er en vis udskiftning.

Arbejdsmiljøforsker og professor Peter Hasle fra Aalborg Universitet siger til avisen:

- Danmark står med et arbejdstilsyn, som har svækkede muligheder for at føre et effektivt tilsyn. Det bliver derfor sværere at nå de ambitiøse mål, som regeringen har fastlagt i sin strategi for arbejdsmiljøet i 2020. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk