Mindre håndværksmestre frustrerede over udskudt ID-kort

7. maj 2015 | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Sikker­hed og miljø
Mesterorganisationen Dansk Håndværk ærgrer sig voldsomt over, at det ventede ID-kort tidligst kommer til efteråret. Det skyldes de radikales ulyst til kortet overhovedet, siger kilde.

Det bliver nærmest meningsløst at arbejde videre med projektet, hvis ikke de selvstændige også skal have et ID-kort, siger direktør Morten Frihagen fra mesterorganisationen Dansk Håndværk.

Det ID-sikkerhedskort, som regeringen og SF og Enhedslisten i juni måned sidste år blev enige om skulle træde i kraft fra 1. juli i år, bliver tidligst til noget efter det kommende folketingsvalg – hvis ikke blå blok vinder regeringsmagten, for så bliver det skrottet.

Udskydelsen skyldes, at der ikke har kunnet skabes enighed mellem forligsparterne om, at ikke bare ansatte, men også selvstændige skal udstyres med et ID-kort.

Meningsløst uden ID-kort til selvstændige

Hos mesterorganisationen Dansk Håndværk, som hovedsageligt organiserer små og mellemstore håndværksvirksomheder, er man dybt frustreret over situationen og at det skal være så vanskeligt at finde en løsning.

I en pressemeddelelse siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen, hvis ikke kortet kommer til også at skulle bæres af selvstændige, ”så bliver det nærmest meningsløst at arbejde videre med projektet”.

Han fremfører, at erfaringerne fra indførelsen af det såkaldte RUT-register, hvor udenlandske firmaer skal registrere sig under job i Danmark, i begyndelsen kun omfattede firmaer med ansatte.

”Men da man så, at udenlandske virksomheder derefter blev brudt op i enkeltmandsvirksomheder, som gik sammen om at udføre arbejdet, så ændrede man RUT-reglerne, for at få dem med”, siger han og påpeger, at det ikke burde være ukendt i embedsværket i de ministerier, som har nedsat den arbejdsgruppe, der skal udarbejde ID-kortets indhold.

I pressemeddelelsen påpeger Dansk Håndværk, at man er arbejder for lige konkurrencevilkår mellem danske og udenlandske virksomheder og ”derfor skal der være kontrol med at også udenlandske enkeltmandsvirksomheder overholder spillereglerne og eksempelvis betaler både moms og skat”.

Radikal uvilje mod kortet

En kilde tæt på udvalgsarbejdet siger til bygsam.dk, at kuldsejlingen af projektet i det hele taget skyldes en dyb uvilje mod kortet hos de radikale, og at det er det, som har ført til, at en løsning er blevet udskudt. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk