Murersvendens OK-opråb

17. mar 2017 | Nyheder | Arbejds­mar­ked
Byggearbejdsgiverne håner og praler, når de gælder sig over, at OK-forliget ikke har kædeansvar, men giver arbejdsgiverne ret til 42 timers arbejdsuge.

Harmen stråler ud af det indlæg, som murersvend Louis Jacobsen har fået optaget i dagens udgave af avisen Politiken. Anledningen er den aktuelle OK2017-forhandling. På en række af de større overenskomstområder er der indgået forlig om de kommende tre års løn- og arbejdsvilkår. Det gælder også for det område, som Louis Jacobsen kommer fra: byggeriet.

I sidste udgik landede 3F og Dansk Byggeri et forlig, som blandt andet indeholder, at arbejdsgiverne kan diktere en ugentlig arbejdstid på op til 42 timer. Og samtidig blev der ikke indføjet noget ’kædeansvar’ i aftalen. Det har ellers været et stort ønske fra byggefagforeningen i flere år, for ses som et redskab til bekæmpelse af løndumping i byggeriet.

Efter aftalen var skrevet under kunne direktøren i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, ikke få armene ned over, at det var lykkedes for hans arbejdsgiverorganisation at undgå kædeansvaret. Til nyhedssiden Dagens Byggeri, glædede han sig over det og sagde, at det aldrig vil blive en del af overenskomsten.

Denne pralen har fået murersvenden op i det røde felt. Han skriver:

”Overenskomstforslaget er mildest talt ikke opløftende. For det første blev der ikke indført et kædeansvar. Et kædeansvar, der skal holde hovedentreprenører ansvarlige for den plat og svindel, som deres underentreprenører udfører på byggepladser rundt omkring i Danmark.”.

Hertil kommer bestemmelserne om overarbejde. ”Har de i Dansk Byggeri overhovedet tænkt på de kollegaer, der hver dag kører fra provinsen og ind til de større byer? Hvordan havde I forestillet jer, at de bygningsarbejdere, der har familier, skal kunne planlægge noget som helst?”, spørger murersvenden.

Han fortsætter: ”Hvordan havde I forestillet jer, at vi skal arbejde, til vi er 73 år, hvis I hæver den ugentlige arbejdstid. Det kan godt være, at gennemsnitslevealderen lige p.t. stiger i Danmark. Men hvis Dansk Byggeri mener det her alvorligt, skal det da nok lykkes fat få knækket den kurve”. (mbp)

På tirsdag den 21. marts afholder OK2017-kampagnen møde fagligt tillidsmandsmøde om overenskomsterne. Det sker hos 3F København, Peder Ipsens Alle 27 Kbh. NV. Læs mere – klik her.

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk