Omfattende social dumping i Nordsjælland

27. feb 2017 | Nyheder | Migranter
Arbejdsmiljøet var elendigt, mange firmaer havde ikke overenskomst, og der blev afsløret mulig ulovlig transport under faglig lørdagsaktion.

Tillidsfolk og ansatte i 3F-afdelinger nord for København oplevede lidt af hvert, da de lørdag den 25. februar tog på pladsbesøg i deres område. At arbejde på lørdage, er ikke noget problem. Men mange østarbejdere går ifølge fagforeningen for lav eller ingen lørdagsbetaling.

Arbejdsmiljø til rotterne

I en opgørelse over besøgene på 32 byggepladser blev der konstateret stærkt kritisable arbejdsmiljøforhold på 21 af pladserne, skriver fagforeningen 3F Frederiksborg i en pressemeddelelse.

”Samtidig er arbejdsmiljøet på rigtig mange af vores udenlandske kollegers arbejdspladser helt til rotterne. Det er med fare for liv og helbred, at mange går på arbejde, hvor nedstyrtningsfare, rod og støv er mere reglen end undtagelsen. Problemet er, at mange østeuropæiske arbejdere er bange for at sige fra, hvorfor arbejdsmiljøet (og lønnen) ligner noget fra Bukarest år 1967 fremfor Danmark år 2017,” påpeger fagforeningen.

OK på vej

Rasmus Kreutzmann, næstformand i byggegruppen i fagforeningen, siger:

Der er behov for stramninger i overenskomsten mht. værn mod løndumping, hvis ikke det danske samfund skal kastes ud i en storkonflikt, siger Rasmus Kretuzmann efter lørdagsaktionen i Nordsjælland (Foto: 3F Fagbladet)

- Ved dagens aktion har vi mødt arbejdere fra bl.a. Polen, Rumænien, Litauen, Ungarn, som knokler på byggepladserne og i lastbilerne for ussel hyre under ringe forhold.

Patruljerne mødet 16 firmaer, som arbejdede uden overenskomst. Det vil nu blive tilbudt en overenskomst med fagforeningen. 17 firmaer, som havde overenskomst, vil der blive taget fagretlige skridt over for, så reglerne bliver overholdt.

Faglig aktion truer

- Specifikt skal det nævnes, at fagforeningen mødte litauiske tømrere, som arbejder for et sympatikonfliktramt firma på et kontorbyggeri, hvor det er vores alle sammens skatte- og pensionskroner, der skal gå til huslejen, siger Rasmus Kreutzmann.

Hvis ikke der er underskrevet overenskomst med firmaet inden tirsdag den 28. februar kl. 16.00, vil konflikten blive aktiveret på byggepladsen i samarbejde med Dansk El- Forbund og Malerforbundet.

Mulig ulovlig kørsel

Kontrolbesøgene afslørede også en række transportfirmaer, som vil blive meldt til myndighederne for mistanke om cabotagekørsel. Man opdagede flere udenlandske lastbiler, hvor der var mistanke om, at der blev overnattet på parkeringspladser i området.

Vi mangler redskaber

Ifølge fagforeningen viste aktionen, at der er behov for, at fagforeningen får redskaber, som kan beskytte overenskomsterne, medlemmer og de seriøse firmaer, som ellers bliver udkonkurreret af virksomheder, der bevidst underbetaler og dumper arbejdsmiljøet.

- Vi håber samtidig, at vores modparter i Dansk Byggeri og Dansk Industri, som er i gang med at forhandle overenskomst med os, forstår, at der er behov for stramninger i overenskomsten mht. værn mod løndumping, hvis ikke det danske samfund skal kastes ud i en storkonflikt, siger Rasmus Kreutzmann. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk