Overborgmester inviteret til byggefagsmøde

1. feb 2013 | Arbejds­løs­hed
Når Bygge­fagenes Sam­virke holder årsmøde den 19. marts er jobskabelse og grøn omstilling i centrum. Overborgmester i København Frank Jensen er inviteret.

Målet om 20.000 job i København frem til 2020 fik smilet frem på Anders Olesens læber, og han inviterede straks ‘bagmanden’ – overborgmester Frank Jensen (S) – til at fortælle nærmere om sine planer på det kommende årsmøde i Byggefagenes Samvirke.

– Det lyder meget spændende, hvad Frank Jensen har sat i værk. For er der noget, vi i byggefagene kan mærke hver eneste dag, så er det manglen på job, siger Anders Olesen.

Frank Jensens udspil blev lanceret i en større artikel i Berlingske (12.2.13), hvor målsætningen om at skabe en vækst på fem procent og oprettelsen af 20.000 nye job blev præsenteret.
– Vi skal sikre virksomhederne de bedst mulige vilkår for at øge omsætningen og sikre arbejde til flere københavnere, siger overborgmesteren, som har etableret en såkaldt ekspertgruppe, der skal komme med udspil, som kan gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at få gang i hjulene.

Behov i byggeriet

Anders Olesen peger på, at netop det fokus er helt i tråd med de behov, som han kender til inden for byggeriet.

– For mange af de små byggemestre er det hårde tider i øjeblikket. Vi ser dem byde ind på job på overenskomstmæssige vilkår, men de taber dem ofte til udenlandske konkurrenter, som kan presse prisen, fordi de bruger underbetalt arbejdskraft, siger samvirkeformanden.

– Selvfølgelig skal ikke alle 20.000 job ligge i byggeriet. Lang fra. Men det er klart, at nogle friske og dristige initiativer til for eksempel at få gang i klimarenoveringer og grøn omstilling vil komme både de små og mindre mestre – og vores medlemmer – til gode.

Omskoling
Hvad vil du spille ud med?

– Grøn omstilling er ikke kun noget med at snakke solenergi og isolering. Det er meget konkret, for eksempel gennem at få nogle bedre redskaber i bygningsreglementet med kvalitetskrav og certificering. For eksempel gennem klimaomskoling af ledige håndværkere. Det kan også gøres gennem en større satsning på dette aspekt i ungdomsuddannelserne, det vil betyde, at de mindre mestre kan få den kvalitet i arbejdskraften, som gør, at de bliver konkurrencedygtige på kvalitet.


Københavnsområdet er i dag præget af store byggeprojekter og planer. Hvad betyder det for dem?

– Det er klar, at det er en torn i øjet på vores ledige medlemmer at se, at en masse af de arbejdspladser går til udenlandske kolleger, mens de selv står udenfor. Det er ikke tilfredsstillende. Derfor må kommunen og Frank Jensen sikre sig alle de steder i bestyrelser mv. mv., hvor han har indflydelse, at der stilles krav om ens vilkår efter de internationale konventioner.
Frank Jensen har endnu ikke meddelt, om han kommer. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk