Stillads-nej til OK-forliget

13. mar 2017 | Nyheder | Arbejds­mar­ked
Landsmødet til byggeridirektør: ’I kommer til at æde de Kleenex!’

Direktøren for arbejdsgiverne i byggeriet, Lars Storr-Hansen, deltog ikke i Stilladsarbejdernes Landsklubs møde i weekenden i Silkeborg. Og dog. For selv om han ikke var tilstede, så satte hans udtalelser til pressen sindene i gevaldigt kog.

Det skete efter indgåelse af overenskomsten med 3F byggegruppen i sidste uge. Direktørens glæde over forligets førte til, at stilladsfolkene vedtog en udtalelse, som tager skarpt afstand fra forliget.

Byggedirektøren var glad for forliget og sagde, at ”kædeansvar er der ikke, og det kommer der ikke i overenskomsterne”, da han blev interviewet af byggenyhedsbrevet Dagens Byggeri. Dette krav har ellers stået højt på OK-ønskesedlen for fagbevægelsen. Et kædeansvar vil sige, at hovedentreprenøren er ansvarlig for, at der er overenskomstmæssige forhold hele vejen ned gennem byggekæden.

Storr-Hansen var ligeledes tilfreds med, at et af arbejdsgivernes andre krav, nemlig større ’fleksibilitet’ i arbejdstiden har ført til, at der med forliget kan dikteres op til fem ugentlige overarbejdstimer i en periode, som mester bestemmer. Overtiden skal afspadseres inden for tolv måneder, når mester fastsætter det (hvis ikke man lokalt kan forhandle sig til andre aftaler).

Det fik følgende bemærkning med på vejen fra de forsamlede stilladsarbejdere:

”Vi vil derfor understrege over for vores arbejdsgivere og Dansk Byggeri: I kommer aldrig til at diktere os en 42 timers arbejdsuge. Vi vil have fair vilkår på vores byggepladser, og social dumping skal stoppes!”.

Derfor opfordrer stilladsfolkene til, at man stemmer Nej ved urafstemningerne, der skal tage stilling til forliget. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk