Store uenigheder om bygge-OK2017

12. dec 2016 | Nyheder | Arbejds­mar­ked
Dansk Byggeri og BAT-kartellet har nu lagt rammerne for de kommende forhandlinger om en ny byggeoverenskomst. Men parterne ser verden og kravene meget forskelligt.

Her få dage inden juleaften fremlagde byggeriets parter deres ønskesedler med de krav, de vil lægge på bordet, når forhandlingerne om en fornyelse af byggeoverenskomsterne går i gang.

På det pressemøde, som parterne afholdt efter at have været til et såkaldt ’sættemøde’, blev der tegnet to meget forskellige billeder af den aktuelle situation.

Donald Trump og OK-forhandlingerne

Ikke overraskende udtrykte direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, at der er grund til bekymring for den økonomiske situation, som forhandlingerne kommer til at foregå i.

Han frygter, at de britiske vælgeres Brexit-afstemning i juni, amerikanernes valg af Donald Trump, og alt det, der sker i Europa med Marine Le Pen i Frankrig, den politiske situation i Holland og så videre, kan få en skrøbelig økonomisk fremgang til at vende, hvis man ikke passer på.

Moderne OK

- Der er grund til professionel bekymring, for det kan hurtigt vende, siger direktøren.

De krav, som arbejdsgiverne gerne vil forhandle, drejer sig om at få en modernisering af overenskomsterne. Det betyder konkret, at man gerne ser, at der flyttes mere indflydelse ud lokalt.

- Jo mere vi kan lægge ud lokalt, jo bedre og mere fleksibelt bliver det. Det er svendene, mester og direktøren der ved, hvad der sker, påpeger han og tilføjer, at arbejdsgiverne også gerne ser, at det bliver billigere for virksomhederne at tage lærlinge.

Økonomisk fremgang og tryghed

På den anden side af forhandlingsbordet møder de faglige forhandlere, Kim Lind Larsen og Palle Bisgaard fra 3F Byggegruppe, frem med ønsker om at sikre medarbejdernes tryghed på en række områder. De faglige forhandlere er i modsætning til arbejdsgiverne ikke så bekymrede for økonomien helt aktuelt. Der er flotte jobtal og store overskud.

- Ordrebøgerne er fyldt op, så situationen er noget bedre nu end tidligere, siger Kim Lind Larsen.

Forhandlingsformanden henviser til, at produktiviteten er stigende, og der er skabt 7.000 arbejdspladser det seneste år. I en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forventes der yderligere 3.000 job frem til 2018, siger han.

Fair løsning på social dumping

En opregning, som fagbevægelsen har fået udarbejdet om medlemmernes ok-ønsker, viser ifølge Kim Lind Larsen, at det for især unge med udsigt til at skulle arbejde til de er 68 år er vigtigt at have sikre rammer i fremtiden.

- Det er også et ønske at skabe sikkerhed for job i en situation med social dumping og pres fra udenlandsk arbejdskraft, siger byggegruppeformanden og henviser til en rapport fra Københavns Universitet, som viser, at der aldrig har været så mange udenlandske arbejdere på job i Danmark, som der er nu.

- Derfor skal der findes en fair løsning på social dumping, siger Kim Lind Larsen og tilføjer, at det også omfatter spørgsmålet om arbejdsmiljø og sikkerhed. Han henviser til, at en svækkelse af det også kan medvirke til social dumping. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk