Stort strømsvigt i Kemp&Lauritzen

30. maj 2017 | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Migranter
Over 300 elektrikere er omfattet af en overenskomststridig konflikt i et af landets største el-firmaer. Striden står om lønforhold, solidaritet og kampen mod social dumping.

Parkeringspladsen og gaderne i kvarteret omkring københavnsafdelingen af el-forbunden på Nørrebro var proppet til sidste millimeter asfalt her til morgen. Svendene i det store el-firma Kemp&Lauritzen var mødt op i deres fagforening for at drøfte de igangværende lokalforhandlinger med ledelsen.

Utilfredsheden har ulmet i nogen tid i firmaet, hvor ledelsen har præsenteret et oplæg, som de ønskede at få forhandlet decentralt i de enkelte afdelinger. På svendesiden har man ønsket sig at få forhandlet en aftale igennem, som gav noget mere på grundlønnen og ikke som personlige tillæg.

I debatten blandt de konfliktende er holdningen klar: det er vigtigt for os at få noget på grundlønnen, så vi kan få hævet det samlede niveau. Eller som Morten Rude, elektriker gennem 30 år, siger til bygsam.dk:

- Det her handler om solidaritet og at få gjort noget ved social dumping, hvad enten det er som udenlandsk arbejdskraft eller med vikarer. Derfor skal vi have hævet grundlønnen. For mig, der går på akkord, så mærker jeg kun grundlønnen, når jeg er syg. Men det er der andre, der ikke gør, så jo højere grundlønnen er, jo dyrere er det for firmaet at hente arbejdskraft udefra.

Han tilføjer, at det for arbejdsgiverne er lidt en selvskabt plage med manglen på uddannet arbejdskraft, da det i en årrække har været sådan, at firmaet ikke har taget særlig mange lærlinge ind. Og nu står de her, hvor det buldrer der ud ad og har brug for den uddannede arbejdskraft. Påpeger Morten Rude.

Utilfredsheden blandt svendene skyldes ikke bare det fattige lønudspil, som er blevet lagt på bordet, mens der er gang i aktiviteterne. Det handler også om ledelsens indstilling til forhandlingerne, siger Morten Rude og tilføjer:

- Det har ikke været en reel forhandling, mere som et diktat.

Ved morgenens afstemning var der 222 for at fortsætte strejken, 41 var imod og tre var blanke eller ugyldige. Der mødes ind igen i morgen tidlig, onsdag. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk