Til morgenkaffesnak hos LO

13. jan 2015 | Nyheder | Arbejds­mar­ked
Byggefolk efterlyste kædeansvar som redskab til bekæmpelse af social dumping. Helst ved forhandling, men ellers gennem lov.

Til toner fra byggefagenes orkester, Røde Horn, som slog stemningen an med at spille "Snart dages det brødre", samledes folk fra fagforeningerne under Byggefagenes Samvirke i morgenmørket ud for LO-huset på Islands Brygge.

Anledningen var, at LO's daglige ledelse havde spørgsmålet om bekæmpelse af social dumping på dagsordenen. Konkret skulle et fællesudspil fra Dansk Industri og fagforbundene i CO-Industri diskuteres. Og det var byggefagene ikke trygge ved, at de helt kunne klare selv.

Fuldt kædeansvar

- Vi anerkender, at CO-Industri sikkert i bedste mening og i forlængelse af implementeringen af Håndhævelsesdirektivet (fra EU, red.) har forsøgt at sikre udstationeret arbejdskraft ordnede forhold igennem den foreslåede fond, hed det i et udtalelse, som formand for Byggefagenes Samvirke, Per Olsen, læste op.

Men så hørte anerkendelse også op, for som det hedder videre i udtalelsen:

"Den skitserede model løser langt fra de mange problemer, vi i dagligdagen oplever i forbindelse med udenlandske kollegaer og udstationeret arbejdskraft. Vi skal derfor på det kraftigste opfordre til, at der indledes forhandlinger om indførelse af et helt og dækkende kædeansvar".

Harald B. på gaden

Mens byggeformanden talte, dukkede en anden formand frem fra LO-huset, Harald Børsting, som modtog byggeudtalelsen til topledelsen. Han sagde, at han var glad for, at der blev holdt øje med, hvad de går og laver i LO.

- Det har I jo altid gjort!

Det forslag, som ligger på  bordet nu, løser ikke alle problemer.

- Men det er et skridt i den rigtige retning, sagde Harald Børsting, som inviterede demonstranterne inden for til en uddybende snak med LO-jurist Leo Lybæk Hansen.

1 års forhandlinger forude

Han kunne inden for i LO's kantine byde på morgenkaffe og brød. Her fortalte han tilhørerne, at der er aftalt et forhandlingsforløb med arbejdsgiverne over det kommende år. Det, LO især går efter, er at få skærpet indsatsen mod skurkene.

- De skal gøres mere ansvarlige, så det bliver dem, der kommer til at betal, og så at få forbedret registreringen af udenlandske virksomheder i det såkaldte RUT-registe, sagde Leo Lybæk Hansen og fortsatte:

- Her skal der yderligere dokumentation til for hvem, og hvor mange der arbejder osv., så det bliver nemmere at sikre skyldig løn.

Under radaren

Byggeformand Per Olsen var dog ikke tilfreds og påpegede, at det fortsat ikke rammer de firmaer i Danmark, som snyder:

- Det finder hurtigt ud af, at de bare skal skaffe sig et CVR-nummer, og så flyver de under radaren.

Er I tilfredse med svaret fra LO, spørger bygsam.dk?

- Nej, der mangler fortsat meget, men vi ved nu, at vi skal følge de kommende forhandlinger nøje, siger Per Olsen. (mbp/lott)

Læs også:

Hallo - Vi vil have ægte kædeansvar!

Dumping-forslag er dårligt arbejde

Udtalelse til LO's ledelse

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk