Holdningen til, hvordan man får organiseret udenlandske arbejdere på job i Danmark, er til debat blandt byggefolk. Malerformand ser til Norge efter inspiration. BAT-chef afviser norsk model. Sagen diskuteres nu i Byggefagenes Samvirke.
Ideer til og erfaringer fra Oslos byggefagforening til, hvordan man bedst får organiseret de udenlandske håndværkere, som arbejder i Norge, har sat gang i en debat i danske byggefagforeninger. Holdningerne er delte, og det får nu formanden for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen, til at tage debatten op i samvirket.Malerne melder ud
I byggeriet dagblad Licitationen er formanden for Malernes Fagforening, Bo Rosschou, gået ud og har sagt, at nu hvor grænserne er åbne fra 1. maj er det nødvendigt at fagbevægelsen finder andre veje til organisering end hidtil.
– Når en østarbejder kommer til Danmark, kan han få et arbejde til en løn langt under mindstelønnen, uden at myndighederne har ret til at blande sig, og så er det op til de lokale fagforeninger at finde ud af det og følge sagen op. Det giver en række problemer og meget lidt gennemskuelighed. I Norge er det meget lettere, da det er statens ansvar at sørge for, at tingene er i orden.
Bo Rosschou understreger over for avisen, at det er hans personlige holdning, at den norske model med almengøring af overenskomsterne skal indføres i Danmark og at det skal være statens opgave et overvåge, at aftalerne overholdes.
– Mange i de danske fagforeninger vil på ingen måde ændre på den danske aftalemodel, men hvis det sker på en måde som i Norge, så kan jeg ikke se, at det giver problemer.
BAT bakker
Efter den melding var John Larsen, formanden for Bygge-, Anlægs- og Træ-kartellet (BAT), som er en paraply for byggeforbundene i Danmark, ude med en klar afvisning af den norske model:
– Det er en meget dårlig ide at begynde at revidere den danske model, der er baggrunden for at velfungerende arbejdsmarked og velfærdssamfund, som respekteres og beunderes meget langt omkring. Vores model virker, og vi skal ikke til at lukke staten og politikerne ind på dette område, siger John Larsen i Liciationen.
– Jeg nægter at tro på, at politikerne vil nbøjes med at kontrollere det vi aftaler, Af natur vil politikere have mere og mere indflydelse, og sådan skal det jo også være. Og netop derfor skal man ikke lukke dem ind i varmen, så vil de have endnu mere magt og lige pludselig har vi mistet vores kompetence, og så er det staten, der dikterer overenskomster, og det er skidt for alle parter på det danske arbejdsmarked, siger John Larsen.
Op i toppen
Debatten er blevet aktualiseret af at byggefagene igennem et stykke tid har undersøgt de norske erfaringer. Efter besøg fra Oslos Bygningsarbeiderforenings overenskomstsekrtær, Kjell Skjærvø, har diskussionen vil diskussionen af byggefagenes synspunkter blev sat på dagsordenen, siger Anders Olesen, formand for samvirket til www.bygsamdk.
På det førstkommende møde i ledelsen onsdag den 3. juni bliver der taget hul på debatten. Her skal det nordiske byggesamarbejdet, der i april mødtes i Stockholm, nemlig på dagsordenen. Og netop spørgsmålet om erfaringer fra organiseringen over for østarbejdere var da til debat.– Vi lægger op til, at der tages en første principiel diskussion om, hvor meget af det, de norske fagforeninger har erfaringer med, der kan bruges helt eller delvist i Danmark. De norske erfaringer synes at vise, at deres indsats kan knytte udenlandske arbejdere til fagforeningerne og mindske mistilliden hos dem over for fagforeningerne, siger Anders Olesen, som forudser, at debatten kun indledes på mødet, men derefter vil fortsætte i byggefagene.
– Jeg ser for mig, at vi kan få samlet organiseringsstrategien med de norske erfaringer og ad den vej få øget organiseringsgraden. (mbp)
Læs mere om de norske erfaringer i interview med Kjell Skjærvø – klik her