1. juni 2009

Danske forhold under jorden

Foto: Lene Skytthe

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Når arbejdet med anlæggelsen af Cityringen som en udbygning af Metroen begynder, bliver det på danske OK-vilkår. Det lover Metroselskabet over for Københavns Kommune.

Forberedelserne af den 15 km lange underjordiske metro, som skal forbindes til Københavns nuværende metrolinje, har været igang gennem nogen tid. Forboringer af undergrunden i 30-50 meters dybde skal gennemføres 500 steder langs linjeføringen.

Når arbejdet med projektet begynder rigtigt, lover Metroselskabets direktør, Anne Grethe Foss, i et brev til København Kommune, at det kommer til at ske på basis af principper om danske overenskomster.

Direktøren skriver, at man forventer at få indføjet følgende formulering i kontrakterne: "... entreprenøren sikre, at de ansatte, som entreprenøren og entreprenørens underentreprenører beskæftiger med henblik på kontraktens opfyldelse, har løn- og ansættelsesforhold, der ikke er mindre gunstige, end de løn- og ansættelsesforhold, som i henhold til kollektiv overenskomst, lovgivning eller administrative forskrifter gælder for arbejde af samme art inden for vedkommende fag eller industri på den egn, hvor arbejdet udføres."

Videre skriver direktøren, at bygherren kan udbede sig dokumentation for, at løn- og arbejdsvilkår for arbejdtagere lever op til ovennævnte krav.

"Entreprenøren skal efter påkrav fremskaffe relevant dokumentation for såvel egne som eventuelle underleverandørers arbejdstageres løn- og ansættelsesforhold."

Det er f. eks. lønsedler, regnskaber, kontrakter eller ansættelsesbeviser. Og det skal ske senest syv dage efter kravet er rejst.

Jesper Weihe, formand for byggegruppen i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening: – Vi havde gerne set, at det var nedskrevet, at BJMF kunne få oplysninger direkte. Men sådan er denne verden ikke, og i det lys er vi tilfredse med, at det vi nu har på tryk, kan fungere som en ramme.

– Det er bygherren, der skal have oplysningerne, og jeg går bestemt ud fra, at vi kan få oplysningerne om firmaerne fra bygherren, siger Jesper Weihe. (mbp)