4. oktober 2013

Elektriker ny samvirkeformand

Den nye formand, Per Olsen (tv.), takker den afgående, Anders Olesen, for hans indsats gennem 18 år som formand

På et ekstraordinært årsmøde blev formanden for elektrikerne i København valgt som ny leder af byggefagene i hovedstaden

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Efter 18 år som formand for Byggefagenes Samvirke aflagde Anders Olesen sin sidste beretning på et ekstraordinært årsmøde, inden han trådte tilbage som formand.

Her trak han samvirkets aktiviteter op fra blandt andet den indsats, der blev lagt i at sikre arbejdsmiljøet på byens byggepladser, over engagementet i byfornyelsen af København, som ofte efterlod byggefolk som gidsler mellem politikerne og beboerne, og til den aktuelle kamp mod social dumping.

Lukke eller åbne grænserne

– På 3F kongressen var der flere, der var oppe og sige: det var godt, I for tre år siden rejste social dumping, sagde Anders Olesen og fortsatte:

– Men det var allerede i 2002, vi formulerede den første politik på det her område. Vi havde voldsomme diskussioner internt i organisationerne.

– Skulle vi lukke grænserne og bruge den mulighed, der var for at holde dem lukkede de første fem år. Eller skulle vi sige: Grænsen er åben, det er en fagforenings opgave at organisere og tegne overenskomst.

– Vi valgte den sidste model. Det har ikke været uden problemer, men jeg tror, at havde vi lukket, havde vi udviklet os til sådan en småracistisk tendens i byen. Vi sagde, at vores job er at sikre ens vilkår.

Ikke som i Paris og Berlin

– Den kamp har vi siden udviklet så meget, at jeg tror godt, at vi kan sige, at vi ikke kommer til at lide samme skæbne som bygningsarbejdernes organisationer har lidt i Paris, Rom, Berlin og til dels Stockholm, hvor man er blevet rendt over ende og har mistet grebet og medlemmerne og set tordnende stigende arbejdsløshed og stærkt faldende lønninger.

Byggefagene har også været drivende i at få indført den organiseringsstrategi, som i dag er taget op i de store forbund, tilføjede Anders Olesen.

Grøn omstilling

Men ikke kun i forholdt social dumping og organisering har samvirket været fremme. Også i arbejdet for at fremme en grøn omstilling og koble den med skabelsen af arbejdspladser, som understøtter en forbedring af klimaet, har bygningsarbejderne i København været i front.

– Vi har været et eksperimentarium på mange områder. Hvorfor har det kunnet lade sig gøre? Det har det, fordi vi har vist respekt for hinandens organisationer uanset størrelse. Det har tvunget os til enighed og til accept af forskelligheder, slog Anders Olesen fast.

Kun en kandidat

Som den eneste kandidat til den ledige formandspost var næstformand Per Olsen, formand for de københavnske elektrikere, opstillet. Og han blev valgt, kunne årsmødets dirigent Claus Westergreen fra 3F Bygge, Jord og Miljø konstatere.

– I har været nemme at styre, konstaterede han med et smil om deltagerne. (mbp)