1. februar 2008

EU-parlamentarikere forkaster national konfliktret

EU Parlamentet forkastede onsdag den 20. februar, at konfliktret er et nationalt anliggende.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

I forbindelse med EU Parlamentets behandling af Lissabon-traktaten onsdag den 20. februar nedstemte et flertal af parlamentsmedlemmerne et forslag om, at kollektive kampskridt skal høre under medlemsstaternes kompetence.

Samtidig med at partierne i Folketinget fra de konservative over Venstre og Socialdemokraterne til SF har forhandlet en aftale om dansk Europapolitik, behandlede EU Parlamentet Lissabontraktaten onsdag den 20. februar. Her blev et bredt flertal enige om at støtte traktaten.

Men forud var gået en afstemning om et forslag om at kræve konfliktretten garanteret som et nationalt anliggende for medlemsstaterne.

Forslaget var fremsat af Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU. Det blev støttet af parlamentsmedlemmer fra venstrefløjsgruppen GUE/NGL, fra Junibevægelsens gruppe, socialdemokraterne og andre. Det gik ud på at få indføjet i den betænkning, parlamentet skulle vedtage om Lissabontraktaten, ”at retten til kollektive kampskridt fortsat skal henhøre under medlemsstaternes eksklusive kompetence”.

– Ikke mindst i lyset af EU-domstolens afgørelse i Vaxholm-sagen, hvor strejkeretten blev indskrænket, er det fuldstændig afgørende for fagbevægelsen at få fastslået, at strejkeretten er ukrænkelig og ikke kan begrænses af beslutninger i EU, siger han.

Fra nej til ja

Under behandlingen af betænkningen blev der afholdt en særskilt afstemning om Søren Søndergaards forslag. Det blev støttet af 98 parlamentarikere, men et overvældende flertal af 525 medlemmer stemte det ned. Blandt dem, der afgav en stemme imod var alle de borgerlige danske MEP’er, to socialdemokrater (Poul Nyrup Rasmussen og Dan Jørgensen) og SF’s Margrete Auken.

www.bygsam.dk har spurgt Margrete Auken hvorfor. Hun bekræfter, at hun stemte imod forslaget, men forsikrer, at hun skam er for strejkeretten. Hun valgte imidlertid at stemme imod, fordi det rent teknisk ikke var i en betænkning som denne, at det forslag hørte hjemme.

– Jeg kunne godt have stemt for, men det ville have rejst tvivl om,

hvorvidt konfliktretten er i fare i traktaten, og det er den ikke. Der er ingen i min gruppe, der har snuskede hensigter, siger hun. Det er en ren Søren Søndergaard, den der.

Hos socialdemokraterne siger Poul Nyrup Rasmussens sekretær, at både Nyrups og Dan Jørgensens stemmeafgivning var en fejl, som skyldtes, at de i en lang række af afstemninger kom til at trykke forkert på afstemningsknapperne. I det endelige referat er afstemningsresultatet ændret. (mbp)