Faglig protest mod arbejdsgiver-spin

Mange DA-virksomheder sælger et job videre til en uorganiseret entreprenør, så det er spin, når arbejdsgiverne sælger en historie på basis af en undersøgelse, som ikke tager højde for denne funktionsfejl i det danske arbejdsmarkedssystem, siger Bo Rosschou, formand for malerne i København og for Byggefagenes Samvirkes organiseringsudvalg. Det undergraver velfærden og statens synes for skat på den måde.

Dansk Arbejdsgiverforening hævder, at udenlandske kolleger er under overenskomster. Det er rent spin under OK-forhandlingerne, siger byggefagforening i kommentar til en ny DA-undersøgelse, som ikke er dækkende. Også LO lægger afstand.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Spin og fordrejninger! Sådan lyder det fra formanden for Malernes Fagforening i København, Bo Rosschou. Han er oppe i det røde felt over en artikel, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har udgivet i sit blad Agenda.

Her hedder det, at udenlandske arbejdere følger dansk overenskomst! I en større gennemgang vises det i undersøgelsen, at langt hovedparten af den udenlandske kolleger, som kommer på job i Danmark, er dækket af danske overenskomster. Konkret:

84 procent af udenlandske medarbejdere, der er ansat i virksomheder på DA-området, er omfattet af overenskomst, mens det for udlændinge ansat i virksomheder i resten af den private sektor er lige godt halvdelen, der er omfattet af en overenskomst,” hedder det i arbejdsgiverbladet.

Spin
Hertil siger Bo Rosschou, der er formand for Organiseringsudvalget i Byggefagenes Samvirke, og de seneste ti år har været central i organiseringen af indsatsen mod social dumping i byggeriet:

- Det spin skal tilsløre, at DA fortsat med næb og klør ønsker at fastholde en indlysende systemfejl i den danske model: At et medlem af DA kan frigøre sig fra overenskomst ved at indgå en underentrepriseaftale med en uorganiseret underentreprenør, siger Bo Rosschou og fortsætter:

- DA spinder en historie, der ligger milevidt fra den virkelighed, vi møder på byggepladser og villaveje.

Fidus
- Fidusen er såre enkel, men samtidig ødelæggende for den danske model: En medlemsvirksomhed i DA opnår en entreprisekontrakt med en kunde. Men virksomheden sælger straks opgaven videre til en ikke-overenskomstdækket udenlandsk underentreprenør.

Dermed kan arbejdet udføres til meget lave lønninger og under arbejdsforhold, som ingen ville byde en dansk arbejder. Timelønnen er typisk på 50 kr. eller derunder, arbejdsugen er på 58 timer og helt almindelige sociale vilkår er ofte ikke eksisterende, siger Bo Rosschou.

- Dertil kommer, at de DA-virksomheder, der følger den danske model, og som ikke frigør sig fra overenskomst via udenlandske underentreprenører, udsættes for unfair konkurrence. Sidst, men ikke mindst, snydes staten i stor stil for skatteindtægter. DA skulle skamme sig, slutter Bo Rosschou.

LO-kritik

Fra LO's side er man også meget skeptisk over for DA-undersøgelsen. Cheføkonom i LO, Jan Kæraa Rasmussen siger:

– Antallet af udenlandske lønmodtagere, der ikke er dækket af en overenskomst, kan meget vel være større end det, der fremgår af DA’s undersøgelse. Opgørelsen omfatter jo af gode grunde ikke de illegale udenlandske arbejdere, der kommer til landet og arbejder sort.

– Lønmodtagere, der er udstationeret i en kortere periode, er heller ikke medregnet, ligesom en betydelig del af vikarerne står udenfor undersøgelsen. Det er alle sammen grupper, der med stor sandsynlighed ikke er organiseret i særlig høj grad. (mbp)