En ung el-svend fik kun få timer på jobbet. Han ønskede værktøj og tegninger om opgaven. Det fik han ikke – men derimod en fyreseddel fra vikarbureau. OK-brud siger el-fagforeningen.
Der skulle kun gå få timer fra elektriker Reno Nielsen begyndte på jobbet onsdag morgen, til han var ude af pladsen igen efter frokost. Med en fyreseddel i baglommen fra vikarbureauet Nordisk Håndværk. Det har som en af sine politikker, at ”alle i virksomheden hele tiden bør bestræbe sig på at levere et produkt, som er mere værd end det, han får for det”.
Reno Nielsen var sendt afsted for at bygge om på en del af Copenhagen Business School på Frederiksberg.
- Det lød fint nok i telefonen, siger Reno Nielsen. Men hurtigt blev han klar over, at der var noget, der ikke var i orden.
- Der var hverken sikkerhedssko eller værktøj, og da jeg spurgt hos Nordisk Håndværk, fik jeg at vide, at det måtte jeg tale med entreprenøren Pro El Installation om. Men der vidste man ikke noget, da jeg spurgt, om der var lagt værktøj. De mente, at Nordisk Håndværk havde sagt, at det skulle vi selv komme med. Men det står der ikke noget om i kontrakten, siger Reno Nielsen.
Han spurgt så rundt hos de andre på pladsen, men blev ikke klogere. Heller ikke en tegning over opgaven kunne man hjælpe ham med, fortæller han og fortsætter:
- Jeg ville jo gerne vide lidt om, hvad det skulle blive til. Men det havde de ikke, og end ikke materialerne var der nok af. I løbet af kort tid, var de sluppet op.
Så ringede Reno Nielsen til fagforeningen, for: kunne det nu være rigtigt, det her?
Her siger faglig sekretær Lars Bæk fra el-forbundet i København, at det er et klart overenskomstbrud.
- Efter både overenskomsten med Dansk Industri og elektrikeroverenskomsten, så er det vikarbureauet, der skal sikre værktøj og sikkerhedssko.
Da Reno Nielsen kom tilbage efter frokost, blev han mødt af en fyreseddel. Nordisk Håndværk kunne ikke finde arbejde til ham længere på grund af ’driftomlægninger’, der et par timer efter jobstarten åbenbart var blevet nødvendige.
Reno Nielsen blev bedt om straks at pakke sammen og køre hjem. Dog fik han at vide, at han kunne skrive hele dagen på lønsedlen, forklarer han.
- Denne sag viser, hvor plumrådden vikarbranchen kan være. Nogle lukrerer på, at folk kan være pressede på dagpengene, og derfor bøjer de nakke og lader sådan noget passerer. Hvis andre oplever det samme, skal man straks kontakte fagforeningen, siger Lars Bæk. (mbp)