Direktør hos arbejdsgiverne i Dansk Byggeri angriber kravet om kædeansvar i byggeriet som uetisk og vederstyggeligt.
Det hører ikke hjemme i en retsstat, hvis der indføres kædeansvar i byggeriet. Altså at der tages ansvar for løn og anden betaling i alle led ned igennem byggekæden.
Det mener direktøren i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen. Han sagde til erhvervsdagbladet Børsen torsdag den 26. september, at “det er en vederstyggelighed, der ikke hører hjemme i en retsstat”.
Bliver det udbredt at have et sådant krav i kontrakterne, vil det direkte virke demotiverende for små og mellemstore virksomheder, mener han. De mindre virksomheder vil som underentreprenører få svært ved at komme med på opgaver, fordi de ikke kan påtage sig det ansvar, der ligger i at garantere for forholdene i kæden under dem.
“Det kan gøre en virksomhed afhængig af forhold, der ikke har noget med den konkretet entreprise at gøre. men hidrører fra en helt tredje entreprise”, siger direktøren til avisen.
“Det er en retstilstand, man ikke kender fra en normal retsstat. Det er, som om målet helliger midlet, og det minder om principper, vi normalt ikke bryder os om, siger direktøren.
I en række kommuner og regioner, blandt andet København og Gentofte, er der i dag politisk enighed om at stille krav om kædeansvar ved offentlige byggeprojekter. Og det har i flere år været et hovedkrav fra byggefagene i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. (mbp)