Arbejds­mar­ked | 1. juni 2013

Kæden af Dansk Byggeri-undskyldninger vokser

Vi forstår til fulde, at der blandt Dansk Byggeris medlemmer er utryghed ved en praksis, som sender det ene medlemsfirma efter det andet i konkurs. For det rammer ikke bare dem, men også vores medlemmer på brødet. Men oprigtigt talt: Tag det op med banksektoren.

DEBAT: Dansk Byggeri forsøger igen at skyde kædeansvar ned. Nu ikke som ulovligt, men med hensyn til små og mellemstore mestres ve og vel.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Af Anders Olesen, formand

Byggefagenes Samvirke Da grænserne blev åbnet for udenlandsk arbejdskraft i midt-00’erne, kunne de store entreprenører næsten ikke få armene ned i begejstring. Billig udenlandsk arbejdskraft – ja tak! var meldingen fra Dansk Byggeris daværende direktør Børge Elgaard.

Den linje udfordrede naturligvis fagbevægelsen med god grund. Vi har derfor hele tiden sagt til kollegerne: Velkommen – men på lige vilkår! Den sidste del af sætning var dog ikke Elgaards kop te.

Børge Elgaard var heller ikke de mindre mestre i Dansk Byggeris mand. Gang på gang har mange mindre mestre måttet se sig slået hjem af billige tilbud fra udenlandske firmaer, der medbragte underbetalt arbejdskraft.

For at komme fup og fidus til livs er der gennem overenskomstforhandlinger med Dansk Byggeri skabt fornuftige redskaber til sikring af aftaler, f. eks. 48 timers-møder. Men et kædeansvar til sikring af løn mv. hele vej i byggekæden er ved to OK-forhandlinger blevet afvist af Dansk Byggeri som ulovligt.

København og andre kommuner har nu besluttet at kræve arbejdsklausuler i byggekæden ved kommunale opgaver efter FNs regler.

Det fik for nylig den nuværende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, til at fare i flint i Berlingske. Arbejdsklausuler vil undergrave danske overenskomster, lød det. For i modsætning til FN-reglerne, ville EU-reglerne nemlig betyde, at en udenlandsk mester med EU i hånden kunne nøjes med en minimumsløn i Danmark. Det ville true danske firmaer, som følger danske overenskomster, lød det. Ja, så ophidset var direktøren, at han truede med at hive fagbevægelsen igennem hele retsmaskineriet, for at få stoppet arbejdsklausulerne.

Besindige folk på begge sider af bordet fik dog talt sammen og blev enige om, at det nok var en god ide, at parterne stod sammen om at forsvare de aftaler, man havde indgået.

Men et kædeansvar i alle byggeled spøger stadig for Dansk Byggeri. Senest i en officiel pressemeddelelse, som blander Københavns arbejdsklausul samme med fagbevægelsens krav om et kædeansvar.

I modsætning til under tidligere ok-forhandlinger er det ikke ulovligheden af et kædeansvar, der fremhæves. Nej, nu er det bekymring for, at små og mellemstore mestre ikke kan få bankgarantier og derfor ikke kan sikre sig en plads i byggekæden, som køres i stilling mod ordnede overenskomstforhold.

Vi er ikke i tvivl om, at det er vanskeligt for små og mindre firmaer at klare sig i konkurrencen med udenlandske underentreprenører. De hyres ofte ind af de store firmaer i Dansk Byggeri på vilkår, som det kan være svært at hamle op med. Og vi forstår til fulde, at der blandt Dansk Byggeris medlemmer er utryghed ved en praksis, som sender det ene medlemsfirma efter det andet i konkurs. For det rammer ikke bare dem, men også vores medlemmer på brødet.

Men oprigtig talt: Argumentet for, at der ikke skal være ordnede forhold i byggekæden – og dermed at der tilskyndes til utryghed og fup og fidus – tjener ikke Dansk Byggeris interesser.

At små og mindre firmaer kan få problemer med banken, burde Dansk Byggeri se som en større udfordring at finde løsninger på i forhold til banksektoren, end at kaste vrag på de overenskomster, som vi har indgået sammen. Giver vi først slip på at holde orden ned i byggekæden, så trues for alvor det danske byggemarkeds overlevelse.

Læs pressemeddelelsen fra Dansk Byggeri – klik her