1. november 2008

Ledighedskø på vej op i det røde felt

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Hvad der længe har været en daglig oplevelse hos a-kasserne i de større af byggefagenes fagforeninger, er nu slået igennem i klar erkendelse hos Dansk Byggeri: arbejdsløsheden stiger.

Dagligt kommer folk ind hos Frank Andersen, jobformidler i Træ-Industri-Byg i København: ‘Har du noget?’ – og det er ikke et varmt staldtips til travbanen i Charlottenlund, de spørger efter. Det er arbejde.

Svaret fra Frank Andersen er det samme som fra Søren Andersen, a-kasseleder 3F Bygge, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening:

– Vi har en ledighed for vores byggefolk – og det er ca. 80 procent af de ledige – på 8,16 procent. Det er ret voldsomt. Men så vidt er det kommet i vores samfund, at man vil skære i dagpengeperioden, for så går folk nok ud og søger de job, der ikke er der, siger han.

‘Vigende ordrebeholdning’

Den seneste melding fra Danmarks Statistiks konjunkturbaromenter viser, at de negative forventninger når længere og længere ud i virksomhederne, fremgår det af en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri.

– På nuværende tidspunkt vurderer virksomheder, som repræsenterer mere end en fjerdedel af bygge- og anlægsbranchen, at beskæftigelsen vil falde yderligere de næste tre måneder. Vi har ikke se så dystre forventninger i de seneste ti år, siger Maria Hyldahl, som er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.

Den opfattelse af forholdene i branchen har været længe under vejs, men slår nu igennem i arbejdsgiverorganisationen. Den ser således på udviklingen i branchen:

”De seneste ledighedstal for branchen, der omfatter september måned, viser, at ledigheden er steget med mere end 25 procent på blot en måned. Og ledighedsprocenten blandt de forsikrede bygge- og anlægsarbejdere er nu rykket over 2,4 procent, hvor den for et år siden lå på 1,9 procent.

– Den observerede aktivitetsnedgang begynder nu for alvor at kunne aflæses i ledighedsstatistikkerne. Indtil nu har vi observeret faldende beskæftigelse i branchen. Men nu melder flere sig i ledighedskøen. Og samtidig vurderer virksomhederne deres ordrebeholdninger lavere måned efter måned, så der er udsigt til fortsat stigende ledighed, siger Maria Hyldahl. (mbp)