I de seneste uger har vi oplevet, hvordan politikere i strakt galop i debatten om krisen har punket os med, at der skal skabes vækst – det er nærmest blevet et helligt mantra. Og så er det, at man ikke kan lade være med at tænke: er vækst bare lykken? Det kan måske lyde underligt, at jeg som formand for Byggefagenes Samvirke – hvis medlemmer oplever en voldsom arbejdsløshed lige nu – siger sådan. For er det ikke min vigtigste opgave at sikre vækst i byggeriet, så de arbejdsløse får noget at lave, vil man måske spørge? Jo, det er det, men det er ikke ligegyldigt, hvad vi laver, for – og det er jeg rigtig glad for her at kunne sige offentligt – Jeg er inderligt modstander af enhver form for senkapitalistiske behovsudvidende profitmaksimeringsprodukter af ringe kvalitet. Også i byggeriet.
Lad mig også – i denne sluttede kreds – komme med en tilståelse. Jeg har selv bidraget til skabelsen af sådanne kvalitetsløse produkter i min håndværkertid. Ikke i stort omfang. Ikke med min gode vilje. Men fordi byggeriet, når det er underlagt kvantitetskrav, er en af de brancher, hvor der kan – og bliver – lavet rigtig meget dårligt arbejde.
Nu har jeg kun i private sammenhænge haft håndværktøj i hænderne i en lang årrække. Så mine synder ligger år tilbage.
Og heldigvis har der i byggeriet siden da hos ildsjæle blandt mestre og svende været lagt mange kræfter i at finde på bedre måder at bygge på – måder der udvikler byggeteknikker og konstruktioner, og som udfordrer den energiforslugne produktion af materialer og anviser veje i byggeriet, som peger på løsninger af byggeopgaver, der tager højde for miljø og klima.
Den væksttilbedelse, vi oplever nu – og vil komme til at høre om gang på gang under denne valgkamp – har brug for et korrektiv. Der er behov for, at nogen stiller det borende spørgsmål: Er det nu det rigtig, det fornuftige, det hensigtsmæssige, I er i gang med? Det er sådanne tanker og problematiseringer, der ligger bag modvækst-ideen, og som denne bog tager livtag med.
I Byggefagenes Samvirke har vi udviklet et bidrag til den debat – nemlig ved at se udviklingen af byggeriet med klimabriller. Sidste år tog vi sammen med de arbejdsløse i vores fagforeninger initiativ til at opstille en finansieret klimarenoveringsplan, som både får vores arbejdsløse i arbejde med at renovere boliger, bygninger, anlæg og så videre. Og får gjort noget aktivt for at få et forbedret klima.
I den forbindelse bliver jeg nødt til at tilføje, at modvækst for mig ikke er nulvækst, men en anden vækst. For eksempel gennem udvikling af kvalitet i byggeriet, i materialerne og udvikling af vores teknikker.
Og lad mig så lige vende tilbage til valgudskrivelsen: den vækstpakke, regering foreslår, er jo det rene ynk. 10 mia. kr. for at løse samfundets problemer er latterligt lidt. Det svarer til et weekendophold på Lalandia for alle danskere. For os i Byggefagenes Samvirke er det vigtigt, at vi får valgt en ny regering, der for alvor tør tage fat på løsningen af de vækstmæssige problemer på en bæredygtig måde. Eksempelvis ved at få sat gang i udbygning af vedvarende energianlæg, klimarenoveringer, klimatilpasning af vores kloakker, udvidelse af de kollektive trafikforsyningsanlæg for eksempel.
Alle disse elementer vil vi presse på for at et nyt flertal får gennemført sådan at den fremtidige arbejdsindsats kommer til at beskæftige sig med kvalitet, sådan at vi får mindre af – jeg elsker at sige det – senkapitalistiske behovsudvidende profitmaksimeringsprodukter af ringe kvalitet.
I det faglige initiativ, som blandt andre vi indgår i, som kalder sig ‘Kan det passe’-konferencerne, afholder vi den 13. september en konference, som stiller spørgsmålet: Hvad skal vi leve af her i landet i fremtiden. Og her er – som undertitlen på dagens bog – ‘Omstilling til fremtiden’ sat på dagsordenen.
Tillykke med bogen og held med arbejdet.