Sagen om de rumænske arbejdere, som jysk nedrivningsfirma menes at have snydt for et millionbeløb, sætter fokus på indsats mod social dumping.
At være et overenskomstdækket firma er ikke i sig selv garanti for, at der så er styr på løn- og arbejdsforhold.
Det viser sagen fra den nordjyske nedrivningsvirksomhed, IT Group. På DR1’s nyhedskanal 21Søndag blev forholdene i firmaet rullet op for nylig. En række ansatte i firmaet, som er tilrejsende rumænske arbejdere, trådte frem og fortalte om de forhold, som det havde oplevet: manglende betaling for overarbejde, afpresning for betaling for bolig, arbejdstøj, materiel for eksempel.
IT Group har udført arbejde for en række offentlige institutioner hos både kommuner, region og staten. 3F har nu rejst krav mod arbejdsgiveren ved en faglig voldgift på 16 millioner kr. Derudover går fagforbundet også efter en tidligere driftsleder i IF Group. Det sker ved et civilt søgsmål. Han mistænkes for at have krævet penge af de rumænske ansatte, som efter 3Fs beregninger har hentet 10,5 millioner kr. på den måde.
Til byggeriets dagblad Licitationen siger Palle Bisgaard fra 3Fs byggegruppe, at det er en kriminel handling, som man mener driftslederen har udført på vegne af IF Group.
- På den måde har IF Group kunnet udnytte situationen skatteteknisk, så det har givet et dobbeltudbytte, siger Palle Bisgaard til avisen.
Afsløringen får formanden for Byggefagenes Samvirke, John Ekebjærg-Jakobsen, til at påpeget, at der er behov for at få de nødvendige faglige redskaber til at stoppe fusk og fiduser.
- Det er tydeligt, at der er behov for kædeansvar, altså at der sikres ordnede løn- og arbejdsforhold fra toppen til bunden af byggekæden, siger formanden. Han henviser til det ønske, som ikke mindst byggefagforeningerne i årevis har krævet indført ved overenskomstforhandlingerne.
Et kædeansvar betyder, at hovedentreprenøren skal stå som garant for, at der fra underentreprenørerne og opad i kæden er dækning for betalingen. På den måde sikres det, at overenskomsten og aftaler overholdes, og der ikke sker løndumping.
- Det er også vigtigt, at der er kontrol af forholdene. Det kan vi se har virket i København, og det skal udbredes til alle områder, siger John E.-Jakobsen. (mbp)