Politik og samfund | 4. august 2013

Slækkede autorisationsregler truer faglig kvalitet

Et nyt lovforslag lemper på de fag­li­ge krav til el-, vand- og varmearbejde i byggeriet. Det truer sikkerheden, siger både fagbevægelse og arbejdsgivere.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

På Folketingets bord kommer der i løbet af efteråret til at ligge et lovforslag, som vil lempe på de krav til autorisationer, som hidtil har været brugt i Danmark. Det skyldes, at lovgivningen skal tilpasse nogle direktiver fra EU – anerkendelsesdirektivet og servicedirektivet.

Men det møder modstand fra parterne i byggeriet. Både i Dansk El-forbund og i Blik- og rørarbejderforbundet er man bekymret for, at dette lovforslag vil slække på kvaliteten af arbejdet.

Der lægges op til, at man skal kunne bruge såkaldte ‘delautorisationer’. Men hertil siger næsformand hos elektrikerne, Jens-Olav Pedersen, til byggeriets dagblad Licitationen:

- Hvis der ved et stort projekt nu kommer en masse delautorisationer, der laver mindre opgaver, hvem er så ansvarlig, hvis noget går galt i sidste ende?

Den samme opfattelse finder man hos blikkenslagerne, hvor formand Max Meyer siger, at man spiller hasard med det faglige niveau, som VVS-branchen hidtil har haft.

I byggefagene har det tværtimod en lempelse af autorisationsreglerne været holdningen, at de faglige krav burde udvides til også andre fag også. For at sikre en høj kvalitet i de andre fag, har det været drøftet at man skulle stille ‘autorisations’-krav også.

Også hos arbejdsgiverne er der modstand. I Tekniq, som dækker både vvs- og el, er synspunktet, at slækkelserne kan give farlige situationer for både ansatte og for forbrugerne, hvis der ikke er tilstrækkelig faglig kvalitet arbejdet. (mbp)