1. april 2009

Stor pris til byggefagene

Per Olsen, næstformand i Byggefagenes Samvirke, takker for prisen og lover fortsat indsats for sikring af ens vilkår for danske udenlandske arbejdere.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Det var en glad næstformand for Byggefagenes Samvirke, Per Olsen (formand for elektrikerne), der søndag den 26. april fik overrakt en pris på 50.000 kr. for samvirkets arbejde med organisering af østarbejdere.

Prisen blev uddelt af Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på bevægelsens landsmøde i Gladsaxe.

Prisen, som Byggefagenes Samvirke er den første modtager af, kom fra ‘Folkebevægelsens almennyttige aktivitetspulje mod EU, svindel og svig’. Den har sine midler fra en opsparing af alle de penge, som EU-systemet uddeler til parlamentarikerne i ‘rejsepenge’. ‘Overskuddet’ opstår, fordi EU udbetaler flere penge til rejser, end det faktisk koster at rejse.

Søren Søndergaard sagde som begrundelse for, at byggefagene fik prisen, at EU legaliserer underbetaling af udenlandske arbejdere på det danske arbejdsmarked:

– Men det kæmper gode kræfter imod. En af disse kræfter er Byggefagenes Samvirke. De har gjort en kæmpe stor indsats for at imødegå de konkrete konsekvenser for almindelige arbejdere af EUs politik.

Per Olsen takkede og forklarede om de tanker, man i byggefagene havde gjort sig, inden grænserne blev åbnet den 1. maj 2004.

– Vi var en gruppe byggefolk, som tog til Berlin, for hos de tyske bygningsarbejdere at undersøge, hvad der skete efter Murens fald.

IG Bau, som havde over 80.000 medlemmer ved genforeningen, måtte i løbet af få år opleve et fuldstændigt sammenbrud medlemsmæssigt og af den faglige organisering, af lønningerne og af arbejdsforholdene, fordi billig østarbejdskraft blev brugt til at undergrave overenskomsterne med, fortalte Per Olsen.

Han tilføjede, at det altid har været sådan, at bygningsarbejdere – også danske – er flyttet rundt, hvor arbejdet var.

– Det har hele tiden været vores holdning, at det er fint, at der kommer østarbejdere hertil. De kommer fra fattige og kummerlige vilkår og søger en bedre fremtid for sig selv og deres børn. Men de skal have lige vilkår her, andet vil være konkurrenceforvridende.

Med en hentydning til dagbogsoptegnelser fra ‘Nynne’ i dagbladet Politiken Søndag – som til sin skræk opdagede, hvordan den entreprenør, som skulle bygge hendes hus om, var gået konkurs og bare havde efterladt en gruppe polske håndværkere i hendes kælder – slog Per Olsen et slag for, at det er nødvendigt at få organiseret de arbejdere, som bliver udnyttet af kyniske bagmænd.

– De forhold, har vi set mange lignende eksempler på. Kældre med madlavning fra en dåse over et gasblus og henvisning til toiletforhold på S-togsstationer. Det er det fortsatte arbejde med at sikre disse arbejdere ordentlige vilkår og med at forsvare vores overenskomster, som pengene skal gå til. (mbp)