10. september 2009

Valbykonflikt - en trussel mod ’den danske model’

Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke: – Bagmændene truer den danske model og velfærds- samfundet.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Kampen for at få lige vilkår og ordnede forhold for de polske håndværkere i firmaet Tomis Construction Enterprise, der bygger taglejligheder for den danske bygherre Trekroner Penthouse i Valby er ikke bare en almindelig faglig kamp. Bagmændene angriber den danske model og velfærdssamfundet.

Med indsats af politiet til at bryde den lovlige faglige blokade af arbejdet på byggepladsen i Trekronergade i Valby er konflikten skærpet mellem fagforeningen 3F Bygge, Jord og Miljø, bakket op af Byggefagenes Samvirke, og arbejdsgiveren.

Det er ikke bare en almindelig faglig kamp, den indeholder også et politisk perspektiv, som rykker ved grundlaget for velfærdssamfundet, mener formanden for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen.

Hvorfor er I gået aktivt ind i denne konflikt?

– Af flere grunde: for at udvise solidaritet med den af vores medlemsorganisationer, som er kommet ud i en konflikt og for at støtte, når der er blokade og sympatikonflikt. Det er i alle samvirkets organisationers interesse, at der bliver tegnet en overenskomst, og at der bliver skabt lige vilkår på det danske arbejdsmarked.

Udnytter skævt Europa

Hvad er de politiske perspektiver i denne konflikt?

– Denne konflikt adskiller sig umiddelbart ikke fra enhver anden faglig konflikt med et firma, som fagbevægelsen ønsker tegner overenskomst. Men det, der gør denne sag særlig, er, at vi her har at gøre med nogle bagmænd, som gør brug af den sociale skævvridning, der hersker i Europa.

– De gør ligesom så mange andre spekulanter: de antager folk i dette tilfælde fra Polen, hvor lønningerne er meget lave, tilbyder dem det tredobbelte, hvilket langt fra er på dansk niveau og sætter dem til at arbejde 50 timer om ugen.

– Det udgør en underbudspolitik, som skævvrider ‘den danske model’, undergraver overenskomsterne og forvrider konkurrencen også for danske firmaer. Hertil kommer, at denne politik også – på grund af de skatteforhold, der ofte anvendes i sådanne sager – er en direkte trussel mod velfærdssystemet.

– For danske arbejdere kan ikke klare sig på polske lønninger. Det undergraver vores velfærd. Alt dette er bagmændene ansvarlige for. Det er ikke de enkelte ansatte udenlandske arbejdere, uanset at de bruges – villigt eller under trusler – som skruebrækkere, der er vores modstandere.

Hvem er det så?

– Det er de folk, som dækker sig bag dem. De truer – for egen vindings skyld – velfærden og hele grundlaget for ‘den danske model’.

Ressourcforbrug

Hvor længe kan I blive ved?

Til der er overenskomst. Men vi er ikke bare oppe mod bagmændene og deres kynisme. Vi undrer os også meget over myndighedernes rolle i denne sag. Når vi anmelder ulovlige forhold på danske byggepladser med illegal arbejdskraft for eksempel, så er det ikke vores erfaring, at myndighederne bruger særlig mange kræfter på at efterforske sagerne.

– Men når bagmænd som dem, der står bag Trekroner Penthouse i Valby, skal have politistøtte til at bryde den lovlige blokade, så finder man hurtige 30-35 betjente til opgaven. Det er meget besynderligt, at man prioriterer på den måde.

– Heller ikke i Arbejdstilsynet er der i denne situation megen hjælp at hente, når vi anmelder, at firmaets byggematerialer´håndbæres op ad trappen til taget uden beskyttelsesværn.

– Det er grotesk, at den ene myndighed hjælper den anden myndighed med at overtræde Arbejdsmiljøloven.

Politikerne må på

Hvad vi I gøre ved det?

– Det er jo en prioritering, som Beskæftigelsesministeren og Justitsministeren bør se på. Og hvis ikke de formår at gøre noget, må vi høre, hvad oppositionen mener, slutter Anders Olesen. (mbp)