Når et firma henter arbejds- kraft ind fra et vikarbureau, hæfter bestillerfirmaet i sidste ende for, at vikaren får den overenskomstmæssige løn og andet efter overenskomsten.
Det har en faglig voldgift slået fast i en konkret sag, som har været behandlet mellem 3F og Dansk Byggeri.
– Denne afgørelsen får stor betydning, for den kommer til at betyde, at vi ikke får ‘norske tilstande’, siger Claus von Elling, formand for Byggegruppen i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) til BS Nyhedsbrev.
Han siger, at byggeriet i Norge for 80 procents vedkommende er struktureret via vikarbureauer.
– Med denne afgørelser er fidusen for firmaerne med at indleje arbejdskraft gennem et vikarbureau forsvundet, for nu kan de ikke omgå overens- komsten ved at bruge vikarer. De skal nemlig følge overens- komster også for vikarerne, siger Claus von Elling.
Den konkrete sag drejer sig om en en tømrer, som et firma hentede fra et vikarbureau. Skulle indlejeren hæfte for tømrerens løn (som var underbetalt i forhold til over- enskomsten), eller var det vikarbureauet? I voldgiftsafgørelsen når opmanden, dommer Poul Søgaard, frem til, at det er indlejerfirmaet, som i sidste ende må punge ud, hvis vi- karbureauet ikke søger for, at lønne efter overenskomsten.
Murer mellem to stole
Voldgiften har allerede konkret betydning. Det siger faglig sekretær i BJMF, Mattias Tesfaye. Han har en sag om en murer, som blev udlejet af et vikarbureau i forskellige pe- rioder. På et tidspunkt er han imellem to ansættelser. Hvem skal betale den periode – en enkelt dag – hvor mureren står uden job? – Vi retter et krav til meste- ren, men han siger, at det er vikarbureauet, der må betale den ene dag. Men med den afgørelse, der nu ligger og er meget klar, må det ende med, at det bliver mesteren, siger Mattias Tesfaye.
Han vurderer, at det er en principiel sag.
– For selv om murerne kun har to dages opsigelse i deres overenskomst, så har andre fag længere tids opsigelse, og hvem skal så betale den? (mbp)