100 års faglig kamp: Byggefagenes Samvirke er "sammenhold og handling"

4. okt 2024 | Politik og samfund | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Orga­ni­sering
Interview: Byggefagenes Samvirke fejrer 100 års kamp for hovedstadens bygningsarbejdere lørdag d. 26. oktober 2024 på Arbejdermuseet. Formand Henrik Juul Rasmussen fortæller om faglige mærkesager, fremtiden og fælleskabet.

Formand for Rør & Blik, Henrik Juul Rasmussen har siden 2020 været formand for Byggefagenes Samvirke. Foto: Søren D. Andersen.

I anledning af 100-året for dannelsen af den faglige sammenslutning Byggefagenes Samvirke i København bringes en række interview med medlemmerne. Denne gang er vi nået til formanden for samvirket, Henrik Juul Rasmussen, der trådte til i 2020 og desuden er formand for Rør- og Blikkenslagernes Fagforening.

Hvorfor valgte du at stille op som formand for Byggefagenes Samvirke?

Egentlig havde jeg ikke forudset det, men da John Ekebjærg-Jakobsen valgte at træde tilbage, blev jeg spurgt af mine formands kollegaer fra de øvrige medlemsorganisationer, om jeg ville stille op som formand. Det gjorde mig både glad og stolt. Når man får en sådan opfordring, er det fordi, nogen tror på ens evner, og i min optik siger man selvfølgelig ja tak til den mulighed.

Hvorfor synes du, det er vigtigt at engagere sig i Byggefagenes Samvirke?

– Som med alt fagligt arbejde, står vi stærkere, når vi er flere sammen om det. Styrken ligger i vores tværfaglige fællesskab. Mange af de ting, en enkelt fagforening kan have svært ved at få gennemført – for eksempel kontakt til politikere – kan vi løfte i fællesskab i Samvirket. Kort sagt, vi får en større og stærkere stemme, når vi handler i fællesskab.

Hvor oplever medlemmerne Byggefagenes Samvirkes fællesskab?

– Kollegaerne oplever det, når vi er ude på sikkerhedspatruljer på byggepladserne og når vi arbejder mod social dumping. Det bliver også synligt, når vi arrangerer begivenheder med international solidaritet. Byggefagenes Samvirke arbejder på en bred platform og samarbejder med gode kammerater i hele Norden, EU og med TUNE (Trade Unionist Network Europe) samt det ukrainske bygningsarbejderforbund Profbud.

– Vi styrker lige nu vores mediekommunikation med en ny hjemmeside og et journalistnetværk. Det giver os mulighed for at dele de enkelte fagforeningers arbejde og nå længere ud. Arbejdet vil også styrke vores evne til at deltage i og påvirke den offentlige debat og dermed arbejde for at sikre et trygt og godt arbejdsliv for alle bygningsarbejdere.

Hvilke politiske og faglige mærkesager er vigtige?

– En vigtig sag er at få EU gjort mere arbejdervenligt. Vi giver ikke op på kravet om en social protokol i EU’s traktat. Social dumping og arbejdsmarkedskriminalitet vokser desværre voldsomt, og det er ofte organiseret af store pengestærke internationale virksomheder.

– Indkvarteringsforholdene for udenlandsk arbejdskraft bliver også kun mere groteske og umenneskelige, jo længere væk arbejdskraften hentes. Her har Byggefagenes Samvirke arbejdet på stærkere lovgivning og flere ressourcer, hvilket har nyttet, men nu skal det virke. Vi skal derfor have flere faglige klubber, som den Polske Klub for tilrejsende håndværkere, så vi kan organisere dem bedre.

– Arbejdsmiljøet er altid under pres, og vi skal have fokus på kemiske påvirkninger – der er alt for meget farlig kemi i byggeriet. Kemi i blandinger og byggeelementer, der skader håndværkeren, hans familie og beboere. Samtidig skal vi forsætte arbejdet med at fjerne asbest helt i bygningsmassen og løse problemet for fremtidige generationer af håndværkere. Grøn omstilling er også en vigtig dagsorden. Vi skal undgå at rive gode, solide bygninger ned. I stedet bør vi fokusere mere på at renovere og optimere eksisterende bygninger. Og så skal vi bekæmpe spekulationsbyggeri og kæmpe for boliger, som almindelige mennesker har råd til at bo i, også i de store byer som København.

Hvordan ser du på fremtiden?

– Byggefagene vil selvfølgelig blive stærkere de næste 100 år. Spøg til side, Byggefagenes Samvirke er en tværfaglig organisation, og det er utrolig vigtigt, at vi står sammen på tværs af fagene for at kunne løse de store udfordringer. Hvis vi gør vores arbejde ordentligt og husker på, at solidaritet er nøglen til sejr, skal det nok gå. Den danske model er så god, at det ville være katastrofalt, hvis vi ikke holder sammen om den.

Læs mere om Byggefagenes Samvirkes 100-års jubilæum her.


Læs også interviewet: "Ny stilladsformand: ”De, der træffer beslutningerne, er nødt til at tage os alvorligt”.

Skrevet af journalist Ole Sønderby.

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk