2019 - vigtige valg venter, venner!

10. jan 2019 | Debat og kom­men­tar
Formand for Byggefagenes Samvirke, John Ekebjærg-Jakobsen, trækker forud for samvirkets nytårskur den 11. januar nogle hovedspørgsmål frem for det kommende års indsats.

Tværs igennem lyden af festligt nytårsknald og fyrværkeri kunne vi ved årsskiftet høre det triste ekko efter regeringens og Dansk Folkepartis politiske skuffelser i 2018: Ingen styrket indsats mod social dumping, nej til en social EU-protokol mod løndumping og ulige jobvilkår, chikane af a-kassemedlemmer på job i udlandet, forhøjelse af pensionsalderen og sølle lappeløsninger på et skambidt Arbejdstilsyns kontrol af liv og helbred på arbejdspladserne.

Begejstring

Blandet op med denne bitre cocktail kan vi imidlertid også høre de begejstrede og løfterige råb fra OK2018-kampagnen. Her viste fagbevægelsens græsrødder på tværs af de offentlige og private områder, at solidaritet og kampvilje kan opbygges og få betydning for forhandlernes styrke. Det lover godt for OK2020 på det private område. Her kan der også hentes inspiration fra de kampagner, som ansatte i DSB, hos buschaufførerne, indsatsen på HOFOR/BIO4 og ved Tivoli FoodHall har gennemført i løbet af 2018.

I samvirket har især tre spørgsmål præget vores arbejde: 1. organisering og 2. indsatsen mod social dumping samt 3. sikkerhed på arbejdspladserne. Det er desværre spørgsmål, som – uden vores ønske – også skriver sig på opgavelisten for arbejdet i 2019. For vi må bare konstatere, at problemerne stadig tårner sig op, når det gælder fup, fusk og farligt arbejde på byggepladserne.

Dumpingfrit Norden

Vi har sammen med vores byggefagskolleger i Sverige og Norge i 2018 sat fokus på kriminalitet i byggebranchen. Det kendte arbejdsmarked, hvor fagforeninger og arbejdsgivere laver overenskomster, udfordres af den kriminelle underverden. Den sætter mange steder dagsordenen uden at være indbudt til forhandlingsbordet.

Derfor vil vi i et nordisk fællesskab rejse spørgsmålet politisk og stille krav om, at myndighederne får ressourcer og rettigheder hvor det ikke allerede er muligt til at samarbejde på tværs af grænserne om kontrol. Det vil vi gøre under overskriften: Norden som social dumpingfri zone.

Vigtige valg venter

Ud over det vil 2019 blive præget af Folketings- og EU-valg. Vi har en række udspil til politikerne i folketingsvalgkampen, som vi vil slås for at få sat på dagsordenen. Der er meget, der skal fejes op efter fire år med Løkke og Dansk Folkeparti.

I forhold til EU-valget til maj så er det afgørende at få politikerne – ikke mindst efter Dansk Folkepartis svigt, da de havde muligheden i Folketinget – gjort klart, at vi har brug for en ’social protokol’ tilføjet til EU-traktaten. Den skal give fagbevægelsen et værktøj til at sikre arbejderrettigheder over for EU’s markedsfriheder.

Social protokol mod ulige vilkår

Efter mere end ti år med fri bevægelighed af arbejdskraft og kapital må vi bare konstatere, at sættes der ikke en stopper arbejdsgivernes hærgen, så ender det organiserede arbejdsmarked i opløsning.

Konsekvensen vil blive social nedtur for yderligere millioner af arbejdere ud over dem, der allerede i dag har usikre og lavtlønnede job. Sådan en social rutsjetur har politiske følger. Det er allerede virkeligheden i Europa med højrekræfter i parlamenter og på gaden.

At gå op imod denne situation er ikke noget, vi kan gøre alene. Vi må stå sammen på tværs af grænser, fag og brancher. Det viste vi, da vi holdt et fakkelarrangement i december under den internationale fagforeningskongres i København, hvor den social protokol var i centrum. Og det vil vi fortsætte med over for både folketings- og EU-kandidaterne. Et naturligt sted at gøre dette er ved årets 1. maj i Fælledparken.

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk