Aftale lukker dumpinghul i el-firma

6. aug 2019 | Nyheder | Migranter
Portugisiske elektrikere får stort lønhop efter ok-aftale med elektrikernes fagforening.

Modelfoto

6,5 millioner kroner over de næste to år. Det er, hvad godt 45 portugisiske elektrikerne kan forvente udbetalt oven i deres løn. Det er resultatet af den overenskomst, som den københavnske elektrikerfagforening har indgået med firmaet Constructel Denmark Aps, hedder det i en pressemeddelelse.

”Den nye aftale har to hovedelementer. I det ene skal retten til en årlig personlig lønforhandling hæve det gennemsnitlige lønniveau. Det andet sikrer bundniveauet, så der ikke forekommer lønduming.

Inden aftalen blev portugiserne lønnet på en langt lavere niveau i forhold den faktiske mindsteløn, som er gældende for den type arbejde, de har udført.

”Ingen kan ansættes til en løn under dette niveau, og dermed er der indført et værn mod løndumping. Samtidig blev der aftalt mere fleksibilitet i forhold til virksomhedens tilrettelæggelse af arbejdet, så den bedre kan planlægge de igangværende projekter”, hedder det videre i pressemeddelelsen.

Constructel har arbejdet på flere større projekter for TDC i samarbejde med kinesiske Huawei og YouSee inden for mobilnetværksbranchen.

Ud over at portugiserne kan se frem til mere i løn fremover betyder aftalen også, at de kompenseres bagud for den lavere løn, de hidtil har modtaget sammenholdt med, hvad der er fagets de facto-mindsteløn.

Efter fagforeningens opfattelse bidrager det til at lukke et hul, som har udgjort løndumping i branchen. Både fagforening og firma er tilfredse med.

”Det er en aftale med mange vindere og ingen tabere”, siger el-forbundet. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk