Byggefag opruster jobformidling

Udsigten til at ledige medlemmer falder ud af dagpengene fra nytår får byggefagforeninger i København til at øge indsats for at skaffe jobmuligheder.

Med hundredevis af ledige fra nytår bliver sendte fra dagpenge og på kontanthjælp, er a-kasserne i de københavnske byggefag tvunget til at gøre noget ekstraordinært. Det mener tre a-kassefolk fra malerne, blikkenslagerne og murer/tømrerne.

Der bliver tale om, at man ‘vender bøtten’ og ser beskæftigelsessituationen ud fra den enkelte lediges situation, når der skal jobformidles. Det adskiller sig fra den måde, man har gjort det på tidligere, siger a-kasseleder i Malernes Fagforening, Allan Larsen, til bygsam.dk.

– Vi går mere konkret ind i den enkeltes situation, end vi har gjort tidligere, hvor vi mere har set på, om der var nogle job ét sted, og om der så var nogle ledige at andet sted, som vi kunne gøre opmærksomme på det.

– Nu vender vi den om og starter nedefra: vi ser på, hvem vi har, og så går vi ud og undersøger, om der kan findes plads til disse folk. Det er en anderledes måde at gøre det på. Vi ser på de første ti, der står til at fald, og derefter på de næste ti i kæden jog så videre.

Akutliste

Hos murerne og træfolkene i 3F Bygge, Jord og Miljø siger jobformidler Thomas Bentsen, at man har oprettet en såkaldt ‘akutliste’ over dem, der er mest truede.

– Dem snakker vi med, og de skal tage det arbejde, de bliver tilbudt. Vi har skrevet til omkring 1.000 arbejdsgivere om, at vi kan formidle arbejdskraft og har forklaret dem, hvad de skal gøre for at få den, siger han.

Også hos rør- og blikkenslagerne bliver situationen nu ændret. Faglig sekretær Allan Leegaard siger: – Når vi tidligere har formidlet job, har vi i meget vid udstrækning imødekommet arbejdsgivernes ønsker. Men nu siger vi til dem, at det er disse ledige, der kommer i første række, og til de ledige siger vi, at de skal være klar til at tage de job, de bliver tilbudt.

På spørgsmålet om ikke denne indsats bare er, hvad man hele tiden har gjort for de ledige, svarer de alle tre, at det er det. Men dagpengefaldet har gjort det nødvendigt at skærpe indsatsen.

Spille med

Hos malerne er man endog gået så vidt, for at følge op på indsatsen, at jobformidlingen ikke alene er en opgave for a-kassen. I en pressemeddelelse skriver man, at alle i fagforeningens daglige ledelse uge for uge følger de medlemmer som er i farezonen.

– Vi har tradition for et godt samarbejde med malerfirmaerne, og vi har i mange år anvist malersvende til de københavnske malerfirmaer, når de skal bruge folk. Heldigvis er der trods en vis afmatning i byggeriet fortsat ny ansættelser hver eneste dag til kortere eller længerevarende opgaver.

Allan Larsen tilføjer: – Dette kræver også, at arbejdsgiverne spiller med, og så kan det jo godt vise sig, at denne lidt anderledes måde at arbejde på, ikke er den rigtige, men det vil tiden vise. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk