Byggefagenes Samvirke afslørede social dumping

18. okt 2023 | Arbejds­mar­ked | Politik og samfund
Entreprenør brugte ulovligt albansk arbejdskraft og fik en rekordhøj bøde, da Arbejdstilsynet og Politi gik ind i sagen.

Christian Ingebrekt, arbejdsmiljøsekretær hos Byggefagenes Samvirke fik et tip. Og så rullede sagen.

SOCIAL DUMPING Entreprenørfirmaet Viocon blev idømt en bøde på 700.000 kroner af Retten i Helsingør for brug af ulovlig arbejdskraft i Nordsjælland efter flere års sagsbehandling.
18 albanske håndværkere, der arbejdede med at opføre klyngehuse, blev allerede i november 2020 fanget af politifolk og Arbejdstilsynet (AT) på en byggeplads i Humlebæk.

Aktionen blev iværksat fordi Byggefagenes Samvirke havde opdaget massiv social dumping og havde tippet Politi og AT.

Ingen af de albanske håndværkere havde arbejdstilladelse. Arbejdstilladelsen var blevet afvist af myndighederne, men håndværkerne blev alligevel sat i arbejde. De udenlandske håndværkere fik blot at vide, at de nu i stedet skulle arbejde på kroatiske kontrakter. Men de havde alle albanske kontrakter, da arbejdet bliver stoppet.

Usle og isolerede arbejdsforhold
En af de albanske VVS-håndværkere fortalte i retten i juni 2023, at han fandt arbejdet via en albansk Facebook reklame, der søgte VVS`ere. På baggrund af sit CV og en ren straffeattest blev han tilbudt arbejde i Danmark.

Arbejdstiden var ti timer mandag til fredag plus syv timer om lørdagen. Arbejdslønnen ville være mellem 1.300-1.500 Euro alt efter kvalifikationer. 1500 Euro om måneden er cirka 11.000 kroner for en seks dags og 57 timers uge. Han skulle samtidig betale 300 Euro i forskud for overhovedet at få anvist jobbet!

Han rejste selv til København, hvor han mødte en byggeleder på Hovedbanegården, der satte ham i gang med at bygge 32 lejligheder i klyngehuse i Humlebæk sammen med 17 andre albanere.

Byggepladsen var afskærmet, isoleret og aflåst udefra. En enlig dansk byggeleder sørgede for værktøj, arbejdstøj og materialer. Mændene fik logi på små værelser med plads til to eller tre personer og arbejde på byggepladsen uden danske kollegaer.

Hurtig indsats fra Byggefagenes Samvirke
Sagen rullede da Byggefagenes Samvirkes Organisationsudvalg kastede sig ud i et sandt detektivarbejde. Arbejdsmiljøsekretær Christian Ingebrekt tog alene på patrulje til Humlebæk efter et tip fra beboere og 3F i Nordsjælland, der fandt byggepladsen yderst mistænkelig.

Her kunne Christian konstatere, at firmaet var en gammel kending, han før havde stødt på i forbindelse med social dumping. Det var ikke muligt fysisk at besøge pladsen, da indgangen er grundig aflåst.

- Via aktindsigt hos AT finder jeg frem til de firmaer, der var repræsenteret og fremsatte OK krav. Hvilket de ikke ville, og så sendte jeg derefter firmaet til sympatikonflikt.

Samtidig anmelder Byggefagenes Samvirke byggepladsen til både Arbejdstilsyn og Politi med mistanke om social dumping.

Politiet: En menneskelig tragedie
Myndighederne iværksætter hurtigt en koordineret aktion i Humlebæk. Politi og AT møder op, men pladsen er aflåst og ingen svarer. Politiet kravler snarrådigt over hegnet og samtidig forsøger en større gruppe albanere at flygte fra den modsatte side af byggepladsen.
17 håndværkere på pladsen bliver straks anholdt, mens én bliver fundet i grøftekanten bagefter.

Alle bliver præsenteret for bøder på 3.000 kroner og blev så hurtigt udvist fra Danmark.

Lederen af Politiindsatsen sagde dengang:

- Det er lidt af en menneskelig tragedie. Det er trist for de troede, at alt var i orden.

Hård straf for lukrativ arbejdskriminalitet
Først efter mere end to år kommer arbejdsgiveren endelig i retten, og får en rekordhøj bøde for arbejdskriminalitet. Domstolen i Helsingør konkluderer at 18 albanere i to uger i 2020 var beskæftiget, selv om de åbenlyst manglede en arbejdstilladelse.

Arbejdsgiveren henviser ansvaret til først det albanske og bagefter det kroatiske mandsskabsselskab, der var registreret som et britisk skuffeselskab på Cypern.

Mandskabsfirmaet havde anvist arbejdskraften. Arbejdsgiveren hævdede derfor intet ansvar for arbejdstilladelser og aflønning mv.

Heller ingen af de albanske håndværkere vidste præcist hvilket firma eller hvilken arbejdsgiver, de arbejder for. Deres stærkt begrænsede kendskab til arbejdsforhold i Danmark og sproget gjorde dem åbenlyst til en særlig sårbar gruppe, der kunne udnyttes skrupelløst.

Ekstrem social dumping
- Hele selskabskonstruktionen omkring byggepladsen i Humlebæk er yderst usædvanlig. Samtidig er pladsen fuldstændig aflåst som en fangelejr. Den helt exceptionelle rekruttering af arbejdskraften minder mest om professionel menneskehandel. De albanske håndværkere bliver lovet guld og grønne skove, men møder en helt anden virkelighed på arbejdspladsen i Danmark, siger Christian.

Han har ikke mødt tilsvarende sager, men ved at entreprenøren fortsat arbejder videre i Nordsjælland.

- Sørgeligt eksempel på en mand, der åbenbart har et helt anderledes menneskeligt kompas fuldstændigt styret af profit, konstaterer Christian.

Virksomheden slap 200.000 kroner billigere, end hvad anklagemyndigheden gik efter. Hvilket skyldtes at forløbet var under en måned. Men den rekordstore bøde på kroner 700.000 har uden tvivl gjort rigtigt ondt. Viocon ApS holder til på Frederiksberg i København og har afleveret regnskab for 2022. Resultatet blev et overskud på 42.937 kroner. 

Ifølge CVR-oplysninger blev virksomheden stiftet i 2017 og beskæftiger mellem 10-19 fuldtidsansatte skriver Licitationen.

Skrevet af Ole Sønderby, journalist på Fagbladet Utætheden.

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk