Danski til polski kolega

2. okt 2018 | Nyheder | Arbejds­mar­ked
Danskundervisning til 25 polske fagforeningsmedlemmer arrangeret af den polske faglige klub i Byggefagenes Samvirke og oplysningsforbundet AOF.

Det første skridt til at få fodfæste på arbejdsmarkedet og i det danske samfund, når man kommer hertil, er at kunne tale med kollegerne. Det hjælper både på, hvordan man kan forstå og udføre sit arbejde. Og på hvordan man er sammen med sine kolleger i hverdagen.

Det siger Robert Olejnik, som er fra den klub for polske arbejdere, som Byggefagenes Samvirke står bag. Som faglig konsulent i samvirket har han daglig kontakt med tilrejsende kolleger og ved, at nøglen til et godt arbejdsliv og en stærk tilknytning til fagbevægelsen er sproget.

- Da vi begyndte på kurset, stod det klart, at flertallet ikke bruger dansk på jobbet. Dels fordi de kun arbejder sammen andre polakker, dels fordi de arbejder på arbejdspladser, hvor der er udenlandske fra andre lande, fortæller Robert Olejnik.

Også i privatlivet viste det sig, at der er meget ringe kontakt mellem polakker og danskere på grund af manglende sprog.

- Motivationen for at deltagerne har meldt sig til kurset er, at uden et dansk sprog, er det vanskeligt at søge arbejde og det er besværligt at klare private forhold i hverdagen med kontakt til myndigheder osv., uddyber Robert Olejnik.

Kurset er tilrettelagt i samarbejde med oplysningsforbundet AOF og løber over 17 lektioner i det første modul. Undervisningen foregår efter arbejdstid 1 gang om ugen fra kl. 16.30 – 20.

Der er to krav for at deltage i kurset: a. at man har et dansk personnummer, og b. at man står med medlem af en LO-fagforening. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk