Luk hul i loven

16. sep 2020 | Migranter | Orga­ni­sering | Politik og samfund
Byggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge mistænkelige udenlandske firmaers reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningere, danske firmaer og staten.

Formand for samvirket, Henrik Juul Rasmussen (tv.) og faglige medarbejder i samvirket, Robert Olejnik besøgt onsdag den 16. september 20 Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Der er et hul i lovgivningen. Det betyder, at et udenlandsk firma på job i Danmark, ikke reelt kan kontrolleres af os for, om det har egentlig aktivitet i hjemlandet. Det må der sættes en stopper for, siger formand for Byggefagenes Samvirke, Henrik Juul Rasmussen.

Samvirket har derfor været i Beskæftigelsesudvalget i Folketinget for at påpege, at der er brug for et politisk indgreb. For som det er idag, kan en dansk fagforening ikke rejse en faglig sag over for et udenlandsk firma, hvis ikke der er en overenskomst  med firmaet. Det betyder, at fagforeningen ikke kan gøre krav gældende - for eksempel lønkrav eller erstatningskrav i arbejdsmiljøsager - fordi man reelt ikke kender til, om det udenlandske firma har en ægte aktivitet i hjemlandet.

- Det betyder, at vi kan stå i den situation, at vi kan forsøge at forfølge en sag over for et firma, men hvis dette firma ikke er andet end en gammel postkasse, så er det ligegyldigt, siger Henrik Juul Rasmussen.

Formanden opfordrer politikerne til at stramme op og ændre i lovgivningen og reglerne for Arbejdstilsynet, således at det bliver muligt for tilsynet at finde ud af, hvad det udstationerende firma har af aktiviteter i hjemlandet.

- Ud den viden, kan vi ikke gøre noget, fordi firmaet, der nægter os en overenskomst, bare kan fortsætte. Det er ikke rimeligt, for det stiller de ordentlige firmaer, også de danske, ringere end de udenlandske, siger Henrik Juul Rasmussen.

Han påpeger over for bygsam.dk, at når man som fagforening forsøger at få en overenskomst med et dansk firma, så undersøger man det i f.eks. CVR-registret for at finde ud af, om der er hold og bund i det, eller om det er et fupforetagende.

- Men med EU-reglerne idag er det sådan, at det kan vi kun gøre over for udenlandske firmaer, som vi allerede har en overenskomst med. Ikke hvis de ikke vil tegne en aftale med os. Derfor må politikerne på banen og sikre, at der er reel ligestilling her, siger Henrik Juul Rasmussen.

Han mener, at samvirket med sin påpegning af problemet og de forslag, som man har fremlagt for politikerne, har ydet et konstruktivt bidrag til at finde en løsning på situationen. (mbp)

Se interview med Henrik Juul Rasmussen - klik her

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk