Lyt lige, Lars Løkke!

3. jan 2023 | Nyheder | Politik og samfund | Inter­na­tionalt
Ukraines fagbevægelsen står med ryggen mod muren efter vedtagelse af anti-fagforeningslove. Rejs sagen over for Zelenskij, Lars Løkke.

Kære Lars Løkke Rasmussen

Tillykke med dit nye job. Jeg blev oprigtig glad, da du som det første gik i rette med præsident Volodymyr Zelenski fra Ukraine på baggrund af Ukraines efterretningstjenestes opførsel over for DR-journalist Mathilde Kimer. Uden en fri presse er der intet demokrati. Det frie talte ord og folkeoplysning er byggestenene i et hvert demokratisk samfund.

Når krigen forhåbentlig snart er slut, skal Ukraine gerne blive et frit land og en god demokratisk nabo til EU.

Jeg skriver til dig for at gøre opmærksom på andre forfærdeligheder, som desværre sker i krigens skygge.

For to år siden blev vi i Byggefagenes Samvirke kontaktet af Vasyl Andreyev, som er formand for Profbud, det ukrainske bygningsarbejderforbund. Han bad om vores opbakning i en ganske forfærdelig sag, nemlig den at regeringen i Ukraine ville indføre love, som gjorde det muligt at konfiskere fagforbundets ejendomme og midler, at forbyde indgåelse af kollektive overenskomster for virksomheder med færre end 250 ansatte, at tillade 0-timerskontrakter og flere andre anti-foreningslove.

Dengang skrev vi til den ukrainske regering gennem deres ambassade her i København, og vi havde en fin dialog med ambassadøren. Lovene blev ikke vedtaget på det tidspunkt. Men det er de nu blevet i krigens skygge, alt imens fagbevægelsen kæmper for at skaffe logier og fornødenheder til deres medlemmer. Noget af en svinestreg.

Lad der ingen tvivl være om, at vi skal støtte Ukraine, alt hvad vi kan, så de kan få sparket Rusland ud og få fred i eget land. Men vi skal tage lige så klar og tydelig afstand fra de antidemokratisk kræfter i det ukrainske parlament har vedtaget indgreb over for faglig organisering, det tjener ingen med sådan en nabo til EU.

Derfor spørger jeg dig: Vil du kræve, at den ukrainske regering respekterer ytringsfrihed og organiseringsfrihed, hvis de fremover skal have støttekroner fra Danmark?

Jeg ser frem til dit svar.

Godt Nytår

Med venlig hilsen

Henrik Juul Rasmussen

Formand for Byggefagenes Samvirke

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk