Organiseringsoffensiv på Metro-pladser

21. jan 2015 | Nyheder | Orga­ni­sering | Migranter
Metroselskabet stiller kontorvogne op på tre store pladser, hvorfra fagforeningerne kan arbejde med information om det danske arbejdsmarked.

Fagforeningskontorer på tre store metropladser skal øge organiseringsindsatsen.

Om et par uger bliver der taget et nyt initiativ på de storkøbenhavnske metrobyggepladser: på Tømmergraven, Østersøgade og Nørrebro Park-byggepladserne opstilles der hvert sted en kontorvogn. Herfra skal fagforeningerne i fremtiden være til stede og skabe kontakt til de mange metro-arbejdere.

Det fortæller Louise Høst fra Metroselskabet til www.bygsam.dk.

- - Vi har taget dette initiativ efter en snak med arbejdsmarkedets parter. I dag er det sådan, at på arbejdsgiversiden er der hundrede procent organisering enten i Dansk Byggeri eller Dansk Industri. Men det er der ikke på fagforeningssiden. Så for at giver bedre muligheder for at informere om Den Danske Model, har vi fundet på dette skridt efter snak med parterne, siger hun.

De tre vogne er placeret på de største pladser, og de bliver suppleret med opslagstavler på alle øvrige arbejdspladser.

- Nu er det op til fagforeningerne selv at organisere, hvad der skal gøres med åbningstider osv., siger Louise Høst, for hele ideen er at sikre, at der bliver ordentlige løn- og arbejdsforhold.

Metroselskabet har også udarbejdet informationsmateriale på syv sprog, hvor de ansatte får oplysninger om, hvad deres rettigheder.

- Det er ikke meget, folk ellers ved om Den Danske Model, så nu vil vi gøres os umage for at det sker, siger Louise Høst.

Jens Kirkegaard, formand for Byggegruppen i 3F Bygge, Jord og Miljø, er også meget tilfreds og ser dette initiativ som et stort fremskridt.

- Der skal lyde stor ros til Metroselskabet, for de skaber bedre rammemuligheder for, at de ansatte kan forstå Den Danske Model, siger han og tilføjer, at det også fra et fagforeningssynspunkt giver mulighed for en bedre organiseringsindsats.

- I dag er organiseringsgraden blandt metroarbejderne meget svag, så det er åbenlyst, at hvis det skal ændres, så forudsætter det en højere grad af kendskab til Den Danske Model.

Fagforeningerne skal nu til at finde en model for, hvordan de tre faste kontorer skal bruges og sikre, at informationen formidles til de ansatte byggefolk. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk