Stop social dumping til lands og i luften

17. jun 2022 | Nyheder | Faglig konflikt
Byggefagenes Samvirke bakker fuldt ud op om SAS-personalets kamp for at sikre ordnede forhold i selskabet og få stoppet ledelsens undergravning af ’den danske model’.

- Er der noget, vi kender alt for godt til i byggebranchen, så er det smarte firmaer, som med stor opfindsomhed og skummel juridisk bistand målrettet går efter at få undergravet vores ok-forhold, siger formand for Byggefagenes Samvirke, Henrik Juul Rasmussen.

- I byggeriet er social- og løndumping desværre blevet en fast kamp med arbejdsgivere de seneste tyve år. Ofte sker det ved ulovlige beskæftigelser af udenlandske kolleger, som bliver snydt og bedraget, mens de er på job her i landet, og bor og lever under elendige vilkår. Med brug af underentreprenører i lange kæder ned gennem byggepladsens firmaer, er der skabt et forøget pres på vores arbejdsmarked.

- Det, I oplever i SAS nu, er imidlertid social dumping ’indefra’, hvor ledelsen forsøger med ufine metoder at udhule jeres overenskomster. Det er naturligvis uacceptabelt.

- Deres brug af udenlandske kolleger til at flyve ruterne på ringere vilkår og overenskomster viser bare i ’klartekst’, at ledelsen ikke helmer i deres kamp for at undergrave jeres løn- og arbejdsvilkår.

- Hvis det lykkes for SAS-ledelsen af skyde jeres overenskomster ned på den måde, åbnes der en dør for andre firmaer, som bare venter på at få sat en standard, de kan kopiere.

- Står vi ikke sammen i kampen for vores overenskomster og organisering af kolleger, smuldrer det organiserede arbejdsmarked. Det kan hverken I, vi eller de ansvarlige danske ejere, politikerne, være tjent med.

Yderligere kommentarer fra Henrik Juul Rasmussen på +45 26 88 20 78. (Foto: SAS)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk