Blik- og rørformand vil have kædeansvar og social dumping op i OK-forhandlingerne.
- Jeg manglede diskussionen om kædeansvar, og hvordan vi bekæmper social dumping. Den diskussion skal løftes i de videre forhandlinger.
Det siger forbundsformand for Blik- og rørarbejderforbundet, Max Meyer i en kommentar til det ok-forlig, som blev indgået i weekenden.
Pænt industriresultat
Max Meyer er positiv over for flere dele af industriforliget, siger han i en pressemeddelelse:
- Det er et pænt resultat. Der er givet en stigning på minimallønsområdet, og så er det en overenskomst, der tager hensyn til alle fra den yngste lærling til det ældste medlem. Lærlingen får mulighed for arbejdsmarkedspension, den nygifte kan se frem til fuld løn under barsel, og de, der har børn, får to omsorgsdage og bedre mulighed for at passe deres børn, når de er syge.
- Alle får mulighed for efteruddannelse, og seniorerne får ret til at bruge pensionsopsparingen til ekstra fridage eller ferie. Det er altså en overenskomst, der kommer alle til gode, og det er vigtigt, at der tages hånd om vores medlemmer, som alle skal være længere på arbejdsmarkedet.
Traditionen tro har industrien forhandlet først, og nu venter forhandlingerne på de øvrige private overenskomstområder. Her ser Max Meyer, at de flere gode takter, som industriforliget ifølge ham indeholder, skal spille videre over i de næste forhandlinger.
Noget mangler
Men et område mangler industriaftalen at forholde sig til, nemlig spørgsmålet om bekæmpelsen af social dumping.
- Den diskussion skal løftes i de videre forhandlinger, siger han til bygsam.dk.
Han påpeger, at det for hans medlemmer kan ske gennem en forhøjelse af mindstelønnen og et akkordafsavnstillæg.
- Det her er en kamp, som ikke bare vi slås for vores medlemmer, men som også er vigtig for virksomhederne, der har overenskomst og orden i tingene. Det er også i deres interesse, at der kommer en fælles kamp.
OK-debat onsdag
I morgen onsdag den 15. februar mødes deltagerne i OK2017-initiativet for at drøfte, hvordan det videre arbejde med at få bekæmpelsen af social dumping op på dagsordenen, skal organiseres.
Dette møde er en opfølgning på det samarbejde, som siden foråret 2016 er opbygget mellem fagforeninger på tværs af forbund om at få sat fokus på bekæmpelsen af social dumping ved disse ok-forhandlinger.
Det er blandt andet sket på de medlemsmøder, som CO Industri i løbet af november sidste år afholdt landet over, ligesom det er sat på dagsordenen på et tillidsmandsmøde i oktober i Odense. Ud over disse aktiviteter har der også i især blandt byggeforbundenes medlemmer og tillidsfolk været diskussion og debat om at få sat et effektivt værn op mod fortsat social dumping. (mbp)