Kæmpebod til dansk-litauisk byggefirma

23. okt 2015 | Nyheder | Øst­mi­granter | Faglig konflikt
Firma bag rækkehusbyggeri i Albertslund får over halv million kroner i bod for OK-brud og manglende løn til malere.

Arbejdsretten var klar i sin konklusion: der skal falde efterbetaling på 470.000 kr. til fire malere. De har pengene til gode efter arbejde på et større rækkehusbyggeri i Albertslund. Her har de arbejdet for det danskejede litauiske firma UAB Inno Solutions.

Det skriver Malernes Fagforening i Storkøbenhavn i en pressemeddelelse: ”Firmaet opførte i slutningen af 2013 og starten af 2014 rækkehuse på Tornegårdsvej i Albertslund og betalte ikke sine medarbejdere den løn de havde krav på”, efter at det havde indgået en tiltrædelsesoverenskomst fagforeningens afdeling i Aarhus.

Faglig sekretær hos de københavnske malere, Jesper Carl, der har kørt sagen fortæller til bygsam.dk, at det drejer sig om fire malere. Først var de ansat af hovedentreprenøren EcoByg (hvis ejerkreds også står bag Inno Solutions) som såkaldt ’falske selvstændige’. Men en faglig konflikt tilbage i 2013-14 med 3F førte til, at bygherren fik en bod på 50.000 kr. og blev pålagt at håndværkerne skulle ansættes hos entreprenøren på opgaven, Inno Solutions.

Jesper Carl forklarer mg udviklingen i sagen, at Inno Solutions valgte at udeblive fra et møde mellem parterne tilbage i april 2014, hvorefter der blev gjort krav på efterbetaling for skyldig løn. Det er dette krav, som Arbejdsretten nu har afgjort, at firmaet skal efterkomme.

Om det i praksis lykkes for fagforeningen at tvinge firmaet til at betale både den skyldige løn på 470.000 kr. og boden for overenskomstbruddet på 90.000 kr. vil ifølge Jesper Carl vise sig. Det er set før, at et firma har valgt at gå konkurs for at klare sig uden om kravet.

Men Jesper Carl siger, at han har undersøgt firmaet i Litauen og kan se, at det ejer tre biler.

- Så der er værdier i firmaet at komme efter, siger han. (mbp)

Læs om den tidligere sag med Inno Solutions og byggeriet i Albertslund:

Fagforening afviser chikadebeskyldninger

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk