Arbejdsklausuler – sådan!

Hvad er arbejdsklausuler - og hvorfor er de vigtige? Det svarer denne pjece på.

LO-pjece sætter fokus på det redskabt, som har været centralt i kommunalvalget, nemlig brug af arbejdsklausuler til sikring af ordnede løn- og arbejdsforhold.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Et af de helt centrale emner under kommunalvalgkampen i november var spørgsmålet om indførelse af de såkaldte ’sociale klausuler’, når kommunerne bruger offentlige skattemidler på for eksempel byggerier. De skal sikre, at der ikke går penge til firmaer, som benytter underbetalte firmaer.

Hvordan det skal forstås bliver der sat fokus på i en ny pjece, som BAT-kartellet har udgivet til brug i de faglige uddannelser.

I pjecen skriver man, at et af de redskaber, som de tillidsvalgte kan bruge til at bekæmpe social dumping, er arbejdsklausuler:

”De kan sikre, at forholdene er i orden ,når en offentlig myndighed eller en privat virksomhed bestiller et stykke arbejde ude i byen”.

Med en klausul vedtaget kan ”man tvinge en leverandør ti at følge de løn- og arbejdsvilkår, der gælder i danske overenskomster”. Forsøger en virksomhed at snyde, ”risikerer den at blive straffet med bøder eller helt at miste ordren”.

En arbejdsklausul er ikke en ny opfindelse, som er kommet på banen efter åbningen af grænserne for blandt andet arbejdskraft. Den blev allerede vedtaget i FN-organisationen ILO tilbage i 1949. (mbp)

Hent pjecen her - klik