Nedstyrtningsfare og farligt støv fik onsdag Arbejdstilsynet til at lukke byggeplads på Østerbro.
Egentlig skal folketingsmedlem og social dumping-ordfører for Enhedslisten Finn Sørensen på et almindeligt besøg på en byggeplads. Han er inviteret med på en af byggefagenes ture rundt på byggepladser for at snakke med håndværkerne om deres hverdag, sikkerhed og arbejdsmiljø.
Anledningen til at besøge netop denne tagetage på den store byggeplads på Østerbrogade 194 er et tip, om at der måske er problemer med asbestforurening.
Ejendommen er fra midt i 1930erne. Bygherren, selskabet Rebo Ejendomme, har købt toppen af bygningen af ejerforeningen. Her indretter man 16 store lejligheder. Hovedentreprenøren er Rebo A/S, der således arbejder for sig selv.
Pladsen lukkes
Alt imens den vinterstorm, som fortsat holder sommermåneden juni i et koldt jerngreb, rusker voldsomt i stilladsoverdækningen, sker der pludselig noget mere her på tagtoppen. For midt under besøget bliver pladsen lukket af Arbejdstilsynet.
Det skyldes ifølge pladsformanden for tømrerne fra Rebo A/S, Danny Klindt, at tilsynet konstaterer, at der et par steder er akut fare for indvendig nedstyrtning fra stilladsets to trappetårne.
Der er også støvgener fra det arbejde, som nedriverne fra Scandic Metal er i gang med, samtidig med at tømrerne går klos op og ned ad murbrokkerne, lægter og asbestbeklædte rør, der skal fjernes, før lejlighedsopbygningen kan begynde.
Carsten B. Hansen, formand for organisationsudvalget i Byggefagenes Samvirke, siger om situationen:
- Besøget viser, at når det drejer sig om egen og kollegers sikkerhed skal man være meget insisterende, og det viser også, at det arbejde, man går ved siden af, kan påvirke ens helbred.
Forsat indsats mod social dumping
Finn Sørensen ser sagen som et godt eksempel på, at når fagforeningen reagerer hurtigt, når firmaets egen arbejdsmiljørepræsentant, som i dette tilfælde, også hurtigt er på pladsen, og når Arbejdstilsynet ligeledes kommer hurtigt efter en anmeldelse, så sker der noget. I dette tilfælde er det, at man får lukket en plads, hvor der kan være fare for forurening med asbest, skadelige støvgener og fare for, at man kan falde fra stilladset..
- Det viser, at det samarbejde om bekæmpelse af social dumping, som er udviklet mellem regeringen, Enhedslisten og SF virker. Vi har fået afsat mange millioner til opgaven. Det skal fortsætte. Og en ting er sikkert: hvis blå blok kommer tilbage, så sker der i hvert fald ikke noget på det her område.
Kædeansvar nødvendigt
- Af den snak, vi havde med tømrerne på pladsen, blev det også klart, at der er behov for kædeansvar for at komme de fuskerfirmaer til livs, som ellers vil flyve under radaren, uddyber Finn Sørensen.
I denne sag er der interessesammenfald mellem bygherre og hovedentreprenør. Det kan sløre ansvaret for sikkerhed for eksempel. Er det noget I vil tage op?
- Bestemt, efter valget vil vi have ministeren til svare på om gældende love bruges godt nok, og vi vil også se på, om der er brug for ny lovgivning. (mbp)
Opdatering 12. juni 2015: Asbestnedrivningen er nu afsluttet, og den interne nedstyrtningsfare i de to trappetårne er afværget gennem opstilling af afskærmning de relevante steder.