Nyheder | 16. marts 2011

Bare ring, Karen E. – så hjælper vi gerne!

Miljøminister Karen Ellemann kan ikke

Årsmødeudtalelse: Bekæmpelse af social dum­ping både i hverdagen og til OK 2012 er centrum.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Livet i Taarbæk er hårdt og indviklet for miljøminister Karen Ellemann og hendes økonomidirektørmand. Det kunne arbejdsløse byggefolk konstatere, da de forleden besøgte hendes hus. Det bliver bygget om af et tysk firma, som arbejder ulovligt her i landet. Arbejdstilsynet har nu meldt ministerbyggeriet til politiet og SKAT.

Sagen er ikke enestående – slet ikke nord for København. Her er ulovligheder og underbetaling mere reglen end undtagelsen i byggesager, som private med store tegnebøger sætter i gang. For at øge deres rigdom hyres firmaer med lønninger, der undergraver overenskomsterne, udhuler skatten og snyder med reglerne for lovligt arbejde.

Social dumping og bagmandsafsløring
Det er social dumping. Det truer velfærden for de arbejdsløse, for samfundet og for den underbetalte håndværker på job i Danmark.

Det må stoppes, og alle – også en minister! – har et ansvar for at sikre ordnede forhold for de udenlandske kolleger, og at firmaerne arbejder på lige vilkår. Så svært er det ikke, Karen! Bare ring, så hjælper vi gerne.

Byggefagene tager nu initiativ til en kampagne for organisering af udenlandske kolleger, et initiativ som bygges op med kurser, organiseringstræning og pladsbesøg – hvor arbejdsløse bygningsarbejdere og medlemmer af Den Polske Faglige Klub sammen med fagforeningerne opbygger et fagligt fællesskab og afslører den sociale dumping og dens bagmænd.

OK 2012 og kædeansvar
Ved de overenskomstforhandlinger, som næste år skal forny overenskomstaftalerne, er det centralt, at der indføres beskyttelse mod den sociale dumping, der i dag finder sted i byggeriet, transporten, det grønne område og inden for service. Vi vil have overenskomst til alle, også for folk i vikarbureauer. Det betyder indførelse af et kædeansvar i byggeriet, af et arbejdsgiverbidrag for uorganiserede generelt og en ophævelse af 50%-reglen på HK-området. Vi arbejder for – og opfordrer forbundene til – at stå sammen om gennemførelsen af disse krav, som vi ser som ultimative forudsætninger for at indgå en aftale.

Det angreb på overenskomsterne, som en række afgørelser i EU-domstolen har sat ind mod ‘den danske model’, tvinger fagbevægelsen til at stille krav om beskyttelse af vores arbejdsmarkedsregler. Vi siger ja til udenlandske kolleger – men på lige vilkår. Hvis ikke, trues vores overenskomster. Vi vender os imod en europagt, der dikterer løn- og arbejdsforhold. I stedet kræver vi regler, der sætter arbejderrettigheder over det frie marked.

Faglig solidaritet
Angreb på overenskomster og arbejdsvilkår er ikke kun noget, byggefagene slås med. Også andre mærker presset. For eksempel den kamp, som it-arbejderne i PROSA fører med det mulitnationale firma CSC. Selskabet ønsker – koste hvad det vil – at knække fagforeningen. Byggefagene støtter it-arbejdernes kamp for at sikre ok- og aftaleretten.

Ny politik – ny regering
I forbindelse med det kommende folketingsvalg vil vi arbejde for et regeringsskifte, der betyder en ny politik mod social dumping, for klimajob og beskæftigelse og imod tvang og kontrol af de ledige.